"Kerevizleri Ağustos ortasında toplayacağım. Hükümetin bizi yerimizden etmek için gerçek bir planı varmış gibi görünmüyor. ."
Gazze'de, 38 yıl önce, 1967 savaşında İsrail'in işgal ettiği topraklarda kurulan yerleşimlerden birinde, Gush Katif'teyiz. Anita, yerleşimin en büyük çiftçilerinden, ürünlerini bütün Avrupa'ya ihraç ediyor.
"Otuz yıldır Gazze'de yaşıyorum. Çocuklarım burada büyüdü. Çocuklarımın da, torunlarımın da bir kısmı buradalar. Bizi buraya dönemin yöneticileri göndermişti. Şimdi de terk etmemizi söylüyorlar."
Anita, "Nereye gitmemi bekliyorlar?" diye soruyor.
İtiraz "Askeri Bölge" getirdi
İsrail ordusu, bulundukları toprakları boşaltmayı reddeden aşırı milliyetçileri durdurmak amacıyla 21 Gazze Yahudi yerleşimini askeri bölge ilan etti.
Yerleşime kapatılan bu bölgede 8 bin kadar insan yaşıyor. Yüksek Mahkeme dahil bütün İsrail yetkilileri boşaltmayı yasal ilan etti ve onayladı. Ancak yerleşimciler karara karşı çıkıyor.
Tanrının emriyle!
İşgal altındaki Gazze'ye sekiz yıl önce gelen Amerikan Yahudisi Moshe Saperstein, "Biz Tanrının emriyle bu topraklara yerleştik, bu yüzden de buradayız, " diyor.
"Ne gelip geçici politikacılar, ne de alçak, yüksek mahkemeler bana ne yapmam gerektiğini söyleyebilir. Çünkü, ben Tanrının buyruğuna uyuyorum. "
Akdeniz'e bakan çok hoş bir villada oturan Moshe'nin dilinde burası "cennet".
Ortada bir belirti yok
Gush Katif'de birkaç hafta sonra gerçekleşmesi beklenen "boşaltma"ya dair bir belirti yok. Gündelik hayat akıyor; çiftçiler işlerinin başında, küçük alışveriş merkezleri ve Belediye hizmet vermeyi sürdürüyorlar.
Gush Katif Belediyesi sözcüsü Eran Sternberg; "Ariel Şaron hükümeti Gazze'de yasadışı bir etnik temizlik operasyonuna hazırlanıyor. İnançlı biri olarak operasyonu durdurmak için normal gücümden çok daha fazlasıyla mücadele edeceğim, etmek zorundayım," diyor.
Plana inanmıyorlar
Boşaltma planına karşı çıkanlardan altı çocuk annesi Nadia Matar yerleşim yanlısı eylemcilerin öncülerinden biri; aynı zamanda da "Yeşilli Kadınlar" (Women in Green") adıyla işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin Filistinlilere geri verilmesine karşı çıkan grubun lideri.
Nadia boşaltma emrine gerekirse bedeniyle karşı koymak için altı ay önce Batı Şeria'daki yerleşimini terkedip Gush Katif'e taşındı. Altı aydır kocası ve çocuklarıyla deniz kıyısında tek odalı bir karavanda yaşıyor.
"Biz Müslümanların bütün dünyayı ele geçirmesini önlemek için buradayız. Sorun, Arapların bizimle yaşamak istememeleri, yoksa İsrail ve Filistinliler değil. Araplar önce bütün İsrail devletini, daha sonra da Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerini ele geçirmek istiyorlar."
Nadia 15 Ağustosta başlaması planlanan boşaltma planının gerçekleşeceğine inanmıyor.
Askerler üniformalarını çıkaracak mı?
"Buradaki insanlar güçlü, yerleşimlerini terk etmek istemiyorlar. Ülkenin dört bir yanından destek geliyor. Bize destek verenlerin yaz aylarında trafiği engellemek gibi yollarla ülkedeki yaşamı nasıl durduracağını göreceğiz: "
Nadia yazın en büyük sürprizinin ise on binlerce askerin üniformalarını çıkarıp yerleşimcilerin saflarına katılması olacağını düşünüyor.
Eylemciler şimdiden bedenleri ve arabalarıyla trafiği tıkayarak, yollara yağ ve çivi dökerek İsrail'in çeşitli şehirlerinde günlük hayatı engellemeye başladılar. Yerleşimcilere karşı hareket etmeyi reddeden bir asker ise emre karşı gelmekten iki ay süreyle tutuklandı.
Şiddet yok, barışçıl direniş var
Gazze yerleşimcilerinin çoğu şiddete karşı, ancak barışçıl direniş yollarını kullanmaya hazır görünüyorlar..
Moshe Saperstein: "İsrailli bir askere ya da polise asla elimi kaldırmam, ama boşaltım emrini uygulamaya geldiklerinde sokakta yatarak protesto etmemi hiçbir şey engelleyemez. Onları bu şekilde durduracağız," diyor.
Anita Tucker ise İsrailli askerlerin yüksek ahlaki değerlere sahip olduğuna inanıyor: "Evimi boşaltıp beni götürmeye gelecek asker komşumun çocuğu olabilir. Yerleşimi boşaltmaya hakkı olmadığını bildiği için kendisine verilen emri yerine getirmeyecektir."
Ve kerevizler!
Eksiden yerleşimcilerin manevi babası olan Ariel Şaron artık en büyük düşmanları. Şaron boşaltma planına karşı çıkanları susturmak için "demir yumruğunu" kullanmaya söz verdi.
Bakalım, Anita tam da Ağustos ortasında, yani 15 Ağustosta kerevizlerini toplayabilecek mi? Yoksa? (LR/EK/BA)
İngilizceden çeviren Elif Kalaycıoğlu