* Fotoğraflar: Mezopotamya Ajansı (MA) & BM - Arşiv
ABD'li oyuncu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie, İran'da Jîna Mahsa Amini'nin "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi ve ardından başlayan protestolarla ilgili paylaşım yaptı.
TIKLAYIN - İran'ın yeni yüzü: Mehsa Emini veya isyan
"İran'ın cesur, uzlaşmaz, korkusuz kadınlarına saygıyla" sözleriyle mesajına başlayan Jolie, Instagram hesabından şu açıklamayı yaptı:
"Onlarca yıl hayatta kalan ve direnen herkese. Bugün sokaklara çıkanlara, Mahsa Amini'ye ve onun gibi tüm İranlı genç kadınlara...
"Kadınların ahlaklarının denetlenmesine, zihinlerinin yeniden eğitilmesine, bedenlerinin kontrol edilmesine ihtiyacı yok. Kadınların şiddet ve tehdit olmadan yaşama ve nefes alma özgürlüğüne ihtiyaçları var. İran'ın kadınlarına: Sizi görüyoruz. #KadınHayatÖzgürlük #MahsaAmini"
Angelina Jolie'nin paylaşımı, 29 Eylül saat 15.48 itibariyle Instagram'da 2 milyondan fazla beğeni aldı.
Ne olmuştu?
Doğu Kürdistan'ın Sakız kentinden başkent Tahran'a akrabalarını ziyarete gelen 22 yaşındaki Jîna Mahsa Amini, erkek kardeşinin kullandığı aracı durduran ahlâk polisince gözaltına alınmıştı. Kardeşine, nasihat edilip serbest bırakılacağı söylenerek götürülen genç kadının, gözaltına alındıktan iki saat sonra komaya girdiği ve kaldırıldığı hastanede öldüğü ortaya çıktı.
İran devlet televizyonu Amini'nin dövüldüğü iddialarını yalanlayarak, polisin genç kadını "nasihat etmek ve eğitmek" üzere karakola götürdüğünü ve orada kalp krizi geçirdiğini söyledi. Amini'nin akrabaları, kadının herhangi bir kalp rahatsızlığı olmadığını açıkladı.
Devlet televizyonu bir polis karakolunda Amini olduğu söylenen bir kadının oturduğu koltuktan bir yetkiliyle konuşmak üzere kalktıktan sonra yere düştüğünü gösteren güvenlik kamerası kayıtları yayınladı. Ancak, görüntülerden kadının Amini olduğu doğrulanamadı.
Amini'nin dövülerek öldürüldüğü yolunda sosyal medyada yayılan iddialarını reddeden Tahran emniyeti ise konuyla ilgili açıklamasında, "Ayrıntılı araştırmalara göre, Amini'nin araca alınması sonrasında ve tutulduğu karakolda fiziksel bir temas olduğunu" reddetti.
Ancak, İran'ın yarı resmi Fars haber ajansı, Amini'nin ahlâk polisince dövülmesi nedeniyle komaya girdiğini duyurdu.
VoA'nın haberine göre genç kadının karakolda ölümünü eleştiren sosyal medya yorumcuları arasında, sözünü sakınmamasıyla tanınan reformcu eski milletvekili Mahmud Sadıki, Ayetullah Ali Hamaney'i olayla ilgili kamuoyuna açıklama yapmaya çağırdı.
|
(SD)