Toplumsal Dayanışma Araştırma ve Eğitim Derneği (TODAY), yeni anayasanın demokratik bir niteliğe sahip olması için oluşum sürecine geniş kesimlerin katılımının sağlanmasına katkıda bulunmak için Taksim Golden Age Hotel'de yuvarlak masa toplantıları ve atölye çalışmaları düzenledi.
6-7 Ekim'de gerçekleşen seminerlerin son oturumunda "Yeni Anayasa Tartışmaları Çerçevesinde "Kadının Toplumsal Konumu" ele alındı.
Atölye çalışmasına Uçansüpürge'den Gülnur Elçik, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği'nden (KA-DER) Hülya Gülbahar, Başkent Kadın Platformu'ndan Hidayet Şevkatli Tuksal, TODAY 2010 Toplantı Koordinatörü Ayhan Bilge, TODAY Genel Başkanı Kiraz Biçici, Kırkhörük Kadın Derneği'nden Handan Çağlayan, İnsan Hakları Araştırmaları Derneği'nden Ayşe Bilgen ve Sosyalist Demokrasi Partisi'nden (SDP) Canan Kızılaltun katıldı.
"Eşitlik tanımının anayasa yer alması yeterli değil"
Anayasa Kadın Platformu adına konuşan Gülbahar, "Kadın-erkek" eşitliği meselesinin demokrasiye inanan herkesin sorunu olduğunu söyledi; cinsiyet temelli eşitsizliklerin çözümü için eşitlik tanımının anayasada yer almasının yeterli olmadığını vurguladı.
"Çözüm için pozitif ayrımcılık uygulanmalı. Taslakta kadın, devletin ve erkeklerin korumasına terk ediliyor. Kadınlar nüfusun yarısını oluşturan bir sosyal grup, alt grup değil. Ek önlemlerle sosyal konumları desteklenmeli."
Gülbahar'a göre kanun önünde eşitlik yetmez, sonuçlarda eşitlik olması sağlanmalı.
Gülbahar'ın yorumuna katılan Çağlayan, kadınlara doğum izni vermenin iyi niyetli bir yaklaşım olmasıyla beraber kadını istihdamdan uzaklaştırmasını örnek verdi.
"Kürt kadınlarının sorunu bir dilin yaşatılmasından öte"
"Aile tanımının nasıl yapıldığına bağlı olarak erkeklere de doğum izni verilebilir. Aksi takdirde bu tarz bir uygulama cinsiyet temelli eşitsizlikleri derinleştirir. Öte yandan kadınların eğitim ve sağlık haklarından yararlanması için anadil çok önemli, Kürt kadınların sorunu sadece bir dilin yaşatılmasıyla ilgili değil."
Kadın hareketinin, pek çok kadının sosyal yaşamda yer alamamasına neden olan başörtüsü sorununa duyarsız kaldığını savunan Tuksal, kadın örgütlerini destek vermeye çağırdı.
Gülbahar'sa bireysel olarak özgürlüğü savunmakla beraber platform olarak kılık kıyafetin anayasada düzenlenmesinden yana olmadıklarını belirtti.
Seminerde ele alınan diğer konular
Seminerde "Demokratik Bir Anayasa İçin Katılımcılık Sorunu ve Demokratik Siyasal Haklar", "Yeni Anayasanın Ekonomi Politiği: Küreselleşme Sürecinde Sosyal Politika ve Anayasa Tartışmaları", "Yeni Anayasada Laiklik: Devlet-Toplum-Din İlişkileri Bağlamında Yeni Anayasa Tartışması" konuları tartışıldı.
TAREM'in kadın çalışmaları
TODAY ve bu derneğin bünyesinde faaliyet gösteren Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAREM), Rosa Luxemburg Vakfı'nın (RLV) desteğiyle Türkiye'deki kadın mücadelesinin güçlendirilmesi ve uluslararası kadın mücadelesiyle bağının artırılması çabalarına katkıda bulunmak amacıyla organizasyonlar düzenliyor.
Kadın alanında yapılan çalışmalara TEZ-KOOP İş Sendikası, Birleşik Metal İşçileri Sendikası, İstanbul Şişli Belediyesi ve Diyarbakır Bağlar Belediyesi destek veriyor. (GG/NZ)