Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirmesiyle Prof. Ergun Özbudun başkanlığında hazırlanmakta olan Anayasa değişikliklerinin ikinci taslağı da tamamlandı.
Radikal'in elde ettiği bilgilere göre, üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılması eğilimi devam ediyor. Aynı şekilde zorunlu din ve ahlak eğitimini de içeren Anayasa'nın 24'üncü maddesi korunuyor.
Zorunlu din dersine devam...
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Alevi kökenlilerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyıp haklı görüldükleri zorunlu din dersi konusunda 1982 Anayasası'ndaki düzenlemenin aynen korunmasını benimsedi.
Bu maddelerin uygulanmasında sıkıntı yaşandığını öngören AKP yönetimi, İslam'a ait ritüellerin öğretildiği din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin müfredatını değiştirecek.
Din eğitimi ve öğretimiyse ancak kişilerin kendi isteği ve yasal temsilcilerinin talebine bağlı olarak verilecek.
Başörtüsü yasağı kalkacak...
AKP yönetimi, taslakta üniversitelerdeki başörtüsü yasağını ortadan kaldıracak bir düzenlemenin yer almasını da benimsedi. Erdoğan'ın da bu yönde ısrarlı olduğu belirtildi.
Taslakta, "Üniversitelerde kılık ve kıyafetin Devrim Kanunları'na, genel ahlaka ve Anayasa'da gösterilen temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmasını engelleyen sınırlamalara aykırı olmamak kaydıyla serbest olduğu" şeklinde bir düzenlemenin yer alması kabul gördü.
AKP anadilde eğitime karşı
AKP taslakta "Kürtçe eğitime imkan tanıdığı" savunulan düzenlemeyi benimsemedi. İlk taslakta, başka dillerde eğitimin önündeki Anayasa engeli kaldırılıyor; konunun kanunla düzenlenmesi öngörülüyordu.
Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 17'ye çıkarılırken, birini cumhurbaşkanı atayacak.
AKP yönetimi akademisyenlerle bir araya gelerek bir değerlendirme daha yapacak. Sonra sivil toplum örgütlerinden gelecek olan anayasa hazırlıkları beklenecek. Bu taslaklar da görüldükten sonra yeni bir değerlendirme yapılacak ve taslak tartışmaya açılacak.
"Taslak 82 Anayasası'ndan bile geri"
Türkiye Mimar ve Mühendisi Odaları Birliği'ne bağlı (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Ünlütürk, 82 Anayasası'nda bile bulunan çevre hakkı kavramının taslakta yok edildiğini iddia etti.
"82 Anayasasında dahi tanımlanmış olan çevre hakkı kavramı mevcut, taslakta yok edilmiş görülmektedir. Sadece bu hali bile anayasa taslağını mevcudun çok gerisine düşürmektedir."
Referanduma sunulacak taslak hazırlanıyor
21 Ekim'de halkoyuna sunulacak anayasa değişikliği paketinden, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün durumu hakkında tartışmalara neden olabileceği savunulan geçici maddeler çıkarıldı.
Demokratik Sol Parti'li (DSP) Tayfun İçli Meclis'teki görüşmeler sırasında anayasa değişikliklerinin darbeye yol açabileceğini söyleyince AKP'liler tepki gösterdi.
Cumhuriyet Halk Parti'li (CHP) Atilla Kart, teklife destek veren Milliyetçi Hareket Partisi'ni (MHP) eleştirirken, "22 Temmuz sonrasında uzlaşmacı söylemle ortaya çıkan, ancak özünde AKP'nin dayatmacı anlayışına omuz veren bir anlayış görüyoruz" dedi. (GG)