Arı Hareketi ile Bilgi Eğitim ve Kültür Vakfı'nın düzenlediği 5.Uluslararası Kadın Konferansı'nda Türkiye'de kadınların siyasal alana, sivil topluma, medyaya ve iş dünyasına katılımı önündeki engeller tartışıldı.
Hilton Otel'deki toplantıda, "Anayasal ve Sosyal Perspektiften Kadınlara Yönelik Pozitif Ayrımcılık" panelinin moderatörlüğünü Milliyet gazetesinden Şükran Pakkan üstlendi. Panelin ilk konuşmacısı Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) İstanbul Milletvekili Canan Kalsın, AKP döneminde kadına yönelik pozitif ayrımcılıkta gelişmeler yaşandığını söyledi:
"AKP'de kota yok ama pozitif ayrımcılık var. Hiçbir parti kadınları seçilebilecek noktalarına koymaz ama bizim 30 kadın milletvekilimiz var. Kadınlar, siyasal yaşama katılmakta zorluk yaşasalar da çok istekli de olmayabiliyorlar. Kadınlara ancak erkekleştiklerinde siyasette var olma şansı tanınıyor."
"Anayasa paketini tatminkar bulmadık"
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) Başkanı Çiğdem Aydın ise 12 Eylül'de referanduma sunulacak olan anayasa paketinin 10. maddesinin kadınlara fiili eşitlik sağlamakta eksik kaldığını vurguladı:
"2004'te anayasanın 10. maddesine 'Kadın ve erkek eşit haklara sahiptir ve devlet, bu eşitliğin yaşama geçirilmesiyle yükümlüdür' ifadesi eklendi. Fakat talebimiz bu değil; fiili eşitliğin sağlanması ve bunun pozitif ayrımcılıkla yapılmasıydı. Bu anayasa paketini de tatminkar bulmadık. Kota ifadesinin yer almasını istediğimizde 'Anayasa temel metindir, her ayrıntıyı yazamayız' dediler. Ama pakette Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) nasıl seçileceği ayrıntılı olarak anlatılıyor."
KADER'in ikinci erkek başkanı olarak görev yaptığı dönemi anımsatan Arı Hareketi Başkanı Ural Aküzüm ise, kadınların en büyük eşitsizliği türban konusunda yaşadıklarını söyledi: "Siyasi ya da dini düşünceye sahip bir kadın üniversiteye giremezken erkek girebiliyor."
Kadınlara 2011'de eksiklikler giderilecek vaadi
Panelin soru cevap bölümünde ise Kalsın, "AKP ile dini cemaatlerine kadına bakışı arasında bir fark göremediğini" söyleyen araştırmacı yazar Faik Bulut'a, "Toplum neyse biz de oyuz. Kadınları siyasette bir noktaya koyan yine bizim partimiz oldu" yanıtını verdi.
Aydın ise kadınların siyasete katılmak istemediklerini söyleyen Kalsın'a katılmadığını belirtti; "Biz hiç böyle kadınlar görmedik. Genelde partilerin önlerini nasıl tıkadığını anlatan kadınlarla tanışıyoruz" dedi.
Kalsın, bianet'in "Yapılan anayasa değişikliğinde neden fiili eşitlik hükmü yok?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Biz küçük bir anayasa taslağı hazırladık. Her şey mükemmel olmadı ama şunu da söylemeliyim Meclis'te 'toplumsal eşitlik' konusu en az oy alan konulardan biriydi. Ama 2011'de daha iyi bir anayasa ile kadının eşitliği konusunun toparlanacağına inanıyorum. Bu anayasayı bir kapı aralamak olarak görmek gerek. En mükemmel kanunu da yapsak toplumda algılama sorunu olabiliyor. Kadına yönelik şiddete karşı en mükemmel kanunu da yapsak kadına karşı şiddeti önlemeyebiliriz."(BT)