Hükümetin anayasa değişikliği paketi parti kapatmaya ilişkin maddelerin çıkarılmış haliyle Meclis'ten geçti.
Dün geceyarısından sonraya kadar sarkan ikinci tur görüşmelerinde, paketin tümü üzerindeki oylamada 72 ret oyuna karşı 336 kabul oyu çıktı. Bir oy da boş çıktı.
Bu kararla, paket Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önüne gidecek. Gül'ün kabul etmesi halinde, 330-367 oy aralığında kabul edildiği için değişiklik otomatik olarak halkoylamasına (referandum) sunulacak.
Resmi Gazete'den 60 gün sonra referandum
Referandum, değişikliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasını izleyen 60 gün içinde yapılmak zorunda. Daha önce 120 gün olan bu süreyi, hükümet mart başındaki değişiklikle 60 güne indirmişti.
Cumhurbaşkanı Gül'ün paketin tamamını ya da bazı maddelerini yeniden görüşülmek üzere Meclis'e göndermesi de mümkün. Bu durumda, süreç yeniden başlamış olacak.
CHP Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor
Cumhuriyet Halk Partisi'yse değişikliğin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyor. CHP Gül'ün olası onayından sonra mahkemeye başvuracak.
İkinci tur görüşmeleri 2 Mayıs Pazar günü başlamıştı. Meclis bu tur için yaklaşık 58 saat mesai yaptı. İki turdaki toplam çalışma süresi 192 saati buldu.
Darbecilere yargı yolu da kabul edildi
Dünkü görüşmelerde, Ekonomik Sosyal Konsey'in Anayasa'ya girmesini sağlayan 24. madde 336, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını sağlayan 25. madde 337 oyla kabul edildi.
Reddedilen maddenin geçici maddesi de reddedildi
Geçici maddeleri içeren 26. maddenin tümü 338 kabul oyu alırken geçici maddelerden biri reddedildi, ikisi kabul edildi.
Dünkü görüşmelerde, teklifin reddedilen 8. maddesine bağlı düzenlemeler içeren Geçici 18. maddesi de öngörülen yeterli kabul oyunu alamayarak, reddedildi. Geçici 18. maddenin gizli oylamasına 282 milletvekili katıldı. Oylamada 203 kabul, 72 ret oyu kullanıldı; 3 milletvekili çekimser kaldı, 1 oy boş çıktı ve 3 oy da geçersiz sayıldı.
Teklifin, siyasi partiler hakkında kapatma davası açılmasını TBMM'nin iznine bağlayan 8. maddesi, 327 kabul oyuyla öngörülen beşte üç çoğunluğun (330) altında kalarak düşmüştü.
Paket bu maddelerin metinden düşmesiyle yeniden yazılıyor, geçici madde numaralandırması buna göre değişiyor.
Anayasa Mahkemesi'nin mevcut yedek üyelerini asil üye yapan Geçici 19. madde 337, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) ilişkin Geçici 20. madde de 336 oyla kabul edildi. Bu maddeye göre değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte HSYK'nin Yargıtay ve Danıştaydan gelen asıl ve yedek üyelerinin görevleri seçildikleri sürenin sonuna kadar devam edecek. Geçici madde, HSYK'nin yeni
yapılanması kapsamında 30 gün içinde üye seçimi yapılmasını ve buna ilişkin esasları da düzenliyor. (TK)