Anayasa Mahkemesi (AYM), Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetiyle ilgili etkili soruşturma yapılmadığı nedeniyle verdiği ihlal kararının gerekçesini açıkladı.
Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan kararda şu ifadelere yer verildi:
"Olay kapsamında ihmalleri olduğu ileri sürülerek kimlikleri tespit edilen İstanbul ve Trabzon'daki kamu görevlilerinin cinayet üzerinden uzunca bir süre geçmiş olmasına rağmen halen ifadelerinin bağımsız adli birimlerce alınamadığı, olaydaki rollerinin saptanamadığı, öldürülenin yakınlarının ancak kendi çabaları ile soruşturma sürecinden haberdar olabildikleri ya da katılabildikleri, soruşturmanın makul bir özen ve hızla yapılamadığı anlaşılmış olduğundan hakkın özüne zarar verecek şekilde yürütülen bu soruşturmanın bir bütün olarak etkisiz olduğunun kabul edilmesi gerekir."
AYM, AİHM, DDK ve Teftiş Kurulu'ndan aynı tespit
Kararı bianet’e değerlendiren Dink davası avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu AYM kararıyla da birlikte kamu görevlilerinin tek bir savcılık tarafından soruşturma açılarak yargılanmasının zorunlu bir hale geldiğini ifade etti.
“AYM’nin atıfta bulunduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararında Dink’in yaşam hakkının ihlal edildiğine ilişkin çok önemli iki husus vardı. Dink’in tehdit aldığı çok açıktı ve Trabzon Jandarması, Trabzon Emniyeti’nin ve İstanbul Emniyeti'nin bunu bilmemesi mümkün değildi. Ancak bunu durdurmak için hiçbir adım atılmadı.
“AYM kararında Devlet Denetleme Kurulu’nın ve Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun raporları da yer aldı.
“Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi de aynı AYM gibi AİHM kararına atıfta bulunarak bazı kamu görevlilerinin yargılanması için artık engel kalmadığına karar vermişti.
“Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM ve AİHM kararları ile DDK ve Başbakanlık Teftiş Kurulu raporlarına göre artık cinayette sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında tek bir savcılık soruşturması altında dava açılmalı.”
Kamu görevlilerinin yargılanması ne durumda?
Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi 6 Haziran’daki kararında dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü sekiz görevlisinin yargılanması için artık engel kalmadığına hükmetmişti.
Yeniden görülen Dink davasının 30 Ekim’deki son duruşmasındaysa mahkeme Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmekte olan Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’e ilişkin davanın ana dava ile birleştirilme talebini reddetmişti. (EA)