12 Eylül darbesinin ardından gözaltına alınan ve işkenceyle öldürülen Nurettin Yedigöl ile ilgili suç duyurularına işlem yapılmaması üzerine, Avukat Eren Keskin Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde, Yedigöl'ün avukatı Keskin, kardeşi Muzaffer Yedigöl, olayın tanığı olan İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe ve İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon'dan Maside Ocak başvuru sürecini aktarmak üzere bugün bir basın açıklaması yaptı.
Avukat Keskin, 21 Mart 2012'de Yedigöl'ün ölümünden sorumlu olanların bulunup yargılanması amacıyla yaptıkları suç duyurusuna, 28 Ağustos 2012'de yanıt geldiğini, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "kovuşturmaya yer yok" kararı verdiğini söyledi.
Bu karara yapılan itirazın Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapıldı.
Mahkemeye sunulan dilekçede, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin yaşam hakkını düzenleyen 2. maddesinin, adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. maddesinin ve etkin soruşturma hakkını içeren 13. maddesinin ihlal edildiği ifade edildi.
Başvuruda ayrıca mağduriyetin tespiti ve manevi zararın giderilmesi talebinde bulunuldu.
Keskin, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin son zamanlarda devletler mahkemesi gibi işlemesinin, uzun bir sürede sonuçlanmasının, ret kararlarının fazlalığının olumsuzluğuna değinerek, bireysel başvuru mekanizmasının iyi işlemesinin gerekliliğine" atıfta bulundu.
"İşkencede öldürüldü, tanığım"
İHD İstanbul Şubesi Başkanı Ümit Efe de 12 Nisan 1981'de Yedigöl ile aynı yerde, İdealtepe'de, farklı saatlerde gözaltına alındıklarını ve İstanbul Gayrettepe 1 Nolu Siyasi Şube'de işkence gördüğünü, olayın tanığı olduğunu ifade etti.
Efe, gözaltına alınanların nasıl işkence gördüğünü, Yedigöl'ün dört günde kaybedildiğini, işkence sonucu kafasında ve kasıklarında metalik çivi bulunduğunu ifade etti.
Nurettin Yedigöl'ün kardeşi Muzaffer Yedigöl, annesinin 87 yaşında olduğunu, 31 yıldır abisini aradıklarını, artık mezarını, cenazesini, kemiklerini bulmak istediklerini söyledi. "Ölümüzün nerede yattığını bilmek bizim hakkımız" diyen Yedigöl, hükümetin, vatandaşların, medyanın bu mücadelede seslerini duymalarını istedi.
İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon'dan Maside Ocak da etkin soruşturma yürütülmeyerek, zamanaşımı uygulanarak faillerin gizlendiğini belirtti. İnsanlık suçlarında bu yaklaşımın kabul edilemez olduğuna değindi. (BA/AS)