İnsan Hakları Derneği (İHD) Anayasa Mahkemesi'nin demokratik Toplum Partisi'ni kapatmasıyla ilgili kararını değerlendirdi; "Demokratik açılım süreci DTP'nin kapatılmasıyla 'milli birlik ve bütünlük' sürecine dönüştü. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir" dedi.
Mahkemeye 5 soru
"Anayasa Mahkemesi tamamen ideolojik bir karar aldı. Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamaları, kararın hangi siyasal saiklerle alındığını açıklar gibiydi. Mahkeme, özgürlükçü olamayan yasakçı zihniyetini muhafaza etti. 12 Eylül Anayasasının ruhuna ve özüne uygun bir karar aldı. Karar alırken evrensel hukuk ilkelerini bir kenara bıraktı" diyen İHD, Anayasa Mahkemesi'ne şu soruları yöneltti:
1. Karar verilirken daha önceden Kürt sorunu ile ilgilenen kapattığınız partilerle ilgili Türkiye'nin mahkum edildiği AİHM kararlarına niçin bakmadınız ve bunları uygulamadınız?
2. Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek'in tavsiyesinin de etkisiyle baktığınız Batasuna kararının bu dava ile ne ilgisi vardır? İspanya Anayasası farklı dil ve kimlikleri güvence altına alan çoğulcu bir demokrasiyi benimsemiş bir anayasadır. İspanya Anayasası zemini üzerinde siyaset yapan bir partinin şiddet çağrısı ile çoğulculuğu reddeden katı ulus devletçi TC Anayasası zemini üzerinde sadece farklılıkların kabul edilmesini talep eden bir partinin faaliyetlerini nasıl bir şiddet çağrısı olarak değerlendirdiniz?
3. Anayasanın 90. maddesi uyarınca Türkiye'nin onaylayıp yürülüğe koyduğu temel hak ve özgürlüklerle ilgili uluslararası sözleşmeleri niçin uygulamadınız?
4. Siyaset yapma hakkı en temel haklardandır. Hangi hakla 37 siyasetçinin ve bunların içerisinde bulunan iki milletvekilinin milletvekilliğini düşürdünüz? Seçme iradesine yaptığınız bu müdahale ağır bir hak ihlali değil midir?
5. DTP'yi kapattıktan sonra diğer partilere diyalog çağrısı yapmanız milli birlik projesinin bir unsuru olduğunuz izlenimini yaratmadı mı?
Meclis'e çağrı
Mahkeme'nin kararının "artık demokratik bir anayasadan başka çözüm yolu olmadığını bir kez daha gösterdiğini" dile getiren İHD, parlamentonun yeni bir anayasayla askeri vesayeti ve yargı vesayetini ortadan kaldırmasını istedi.
"Mücadele meşru zeminde devam etmeli"
İHD, adını anmadan Kürt siyasi hareketine de çağrıda bulundu ve şöyle dedi:
"Bu kararla, meşru zeminde demokrasi ve barış mücadelesi sekteye uğratılmamalıdır. Bu topraklar er ya da geç demokrasi ve barışla tanışacaktır. Yeter ki buna olan inanç yitirilmesin." (TK)