Anayasa Mahkemesi, yıllardır gazetelerin bir aya kadar kapatılmasına zemin oluşturan Terörle Mücadele Yasası'na (TMY) 29 Haziran 2006'da yapılan değişiklikleri korumaya karar verdi.
Bazı hükümleri Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iptalini istediği düzenlemeleri esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, bugün yaptığı açıklamada, "Cumhuriyet savcısının emriyle tedbir olarak 15 günden bir aya kadar yayın durdurulmasına" olanak sağlayan düzenlemenin iptalini reddettiğini duyurdu.
Medya sahipleri kurtuldu, "suç" yerinde duruyor
Buna göre, "Terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde suç işlemeye alenen teşvik, işlenmiş olan suçları ve suçlularını övme veya terör örgütünün propagandasını içeren süreli yayınlar hâkim kararı ile; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de Cumhuriyet savcısının emriyle tedbir olarak 15 günden bir aya kadar durdurulabilir. Cumhuriyet savcısı, bu kararını en geç 24 saat içinde hâkime bildirir. Hâkim 48 saat içinde onaylamazsa, durdurma kararı hükümsüz sayılır." Düzenlemesi yürürlükte kalacak.
Basın ve yayın organlarının sahipleri ve yayın sorumluları için, terör örgütünün propagandası yapılması hallerinde, "suçun işlenişine iştirak etmemiş olsalar dahi" bin günden on bin güne kadar adlî para cezası verilmesine dair düzenleme ise, "yayın sahipleri" için iptal edildi. Karara göre,yayın sahipleri "terör örgütü propagandası"ndan sorumlu tutulamayacaklar.
Ayrıca, "Yukarıdaki fıkralarda belirtilen fiillerin basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, basın ve yayın organlarının suçun işlenişine iştirak etmemiş olan sahipleri ve yayın sorumluları hakkında da bin günden onbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. Ancak, yayın sorumluları hakkında, bu cezanın üst sınırı beşbin gündür" düzenlemesinden "basın organ sahipleri" ifadesi çıkarıldı.
Gazetelere kapatma sürecek
Buna göre, "İsim ve kimlik belirterek veya belirtmeyerek kime yönelik olduğunun anlaşılmasını sağlayacak surette kişilere karşı terör örgütleri tarafından suç işleneceğini veya terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklayanlar veya yayınlayanlar veya bu yolla kişileri hedef gösterenler bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" düzenlemesinden medya sahipleri muaf tutulacak.
Böylece Anayasa Mahkemesi, 5532 sayılı "Terörle Mücadele Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un iki maddesindeki bazı hükümlerin iptali istemini Sezer'in dava açmasından yaklaşık üç yıl sonra görüşmüş oldu.
Sezer, TBMM Genel Kurulu'nca 29 Haziran 2006'da kabul edilen ve 18 Temmuz 2006'da Resmi Gazete'de yayımlanan 5532 sayılı yasanın 5 ve 6. maddelerinin iptali için 3 Ağustos 2006'da Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Kürt Sorunu'na ağırlık veren Günlük, Özgür Yorum, Politika, Analiz ve Ayrıntı ve pek çok gazete, 2006'da TMY'de yapılan değişikliğe dayanılarak bir aya kadar sürelerle kapatılmıştı. (EÖ)