Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet başsacılığı’nca Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılması istemiyle açılan davanın ilk incelemesini yapmak üzere bugün (23 Kasım) toplandı.
Toplantı öncesi NTV’nin sorularını yanıtlayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, dosyaya ilişkin ilk incelemede herhangi bir usül eksikliği olup olmadığını değerlendireceklerini söyledi.
Kılıç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca istenen tedbir taleplerinin ilk incelemeyle birlikte ele alınmayacağını, bunların daha sonra görüşüleceğini söyledi. Yüksek Mahkeme’nin usül eksikliği tespit etmesi halinde dosya, eksikliklerin giderilmesi için tekrar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecek.
Demirtaş: "DTP Meclis dışı kalırsa dağa çıkmaz"
Radikal gazetesinin haberine göre DTP Meclis Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, dün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "DTP Meclis dışı kalırsa dağa çıkar" sözleriyle ilgili bir soru üzerine, "Hayır, devlet böylesi bir hata yaparsa, bu hatanın Türkiye'de boğazlaşmaya yol açmaması için Türikye'de kalarak demokrasi mücadelesi ederler" dedi.
DTP'den bir ay içinde savunma istenecek
DTP’nin, yasal olarak bir aylık süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu, Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak. Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş, DTP’ye gönderilecek.
Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.
Raporun, yüksek mahkemenin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.
11 üyeden yedisinin oyu gerekiyor
DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde dört yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.
Anayasa’da son yapılan değişiklikle bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az yedisinin oyu gerekecek. (GG)