Anayasa Mahkemesi başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu. Mahkemeden yapılan yazılı açıklamada, düzenlemenin Anayasa’nın 2, 4 ve 148’nci maddelerine aykırı bulunduğu bildirildi.
ntvmsnbc.com'un haberine göre yazılı açıklamada şöyle denildi:
"9 Şubat 2008 günlü 5735 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair Kanun’un 1. ve 2. maddeleri, Anayasa’nın 2, 4. ve 148. maddeleri gözetilerek iptal edilmiştir. Ayrıca yürürlüğü de durdurulmuştur."
Anayasa Mahkemesi’nin yazılı açıklamasında iptal kararının kaç üyenin oyuyla alındığına yer verilmedi. Ancak Anayasa’nın 149. maddesinin birinci fıkrası anayasa değişikliklerinin iptaline karar verilebilmesi için beşte üç oy çokluğu aranacağını öngörüyor. Bu da en az 7 üyenin iptal yönünde oy kullanmasını gerektiriyor.
2 ret oyuna karşı 9 oyla iptal edildi
Alınan bilgilere göre başörtüsü düzenlemesi 2 ret oyuna karşı, 9 oyla iptal edildi.
Baykal: Keşke bu noktayagelip dayanmasaydı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal kararın hukuki bakımdan çok önemli olduğun belirtti, "Karar, Anayasa’nın değiştirilemez maddelerine yönelik anayasa değişikliklerinin Anayasa Mahkemesi’nin yetki ve görevi içinde değenlendirilebileceği anlayışını yansıtıyor" dedi.
"Keşke bu noktaya gelip dayanmasaydı. Biz değişiklik süreci başladığında da ortaya koymuştuk. Gerginlik ve kutuplaşma ortaya çıkmıştı. Başbakan’ın ‘Türban siyasi simge olsa ne çıkar anlayışı” sonrası konu buralara geldi. Böyle bir noktaya gelmemeliydi. Artık bundan sonra anayasayı zorlayan bir iktadar anlayışı söz konusu olamaz."
Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer "Anayasa Mahkemesinin kararı, o girişimimizin haklılığını ortaya çıkarmıştır. Türkiye gereksiz yere gerilmiş, kutuplaştırılmış oldu. Türkiye’de önemli sorunlar varken ülkeyi böyle bir kutuplaşma noktasına getirmenin bedelini hükümet de bu kutuplaşmadan medet uman diğer kesimler de ödeyecektir" dedi.
Devlet Bakanı Cemil Çiçek "gerekçeyi görmeden değerlendirme yapamayacaklarını" belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Demokratik Sol Parti (DSP) üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getiren 5735 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 1'inci ve 2'nci maddelerinin iptali veya yok hükmünde olduklarına karar verilmesi ve dava sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulması" istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. (NZ)