Bu sabah saat 10:00'da incelemeyi yapmak için toplanan mahkeme üyeleri saat 14:30'da bir açıklama yaptı. İddianamenin büyük bölümü oy birliğiyle kabul edildi.
Dört üyeyse Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le ilgili kısma çekince koydu. Bu üyeler şöyle: Haşim Kılıç, Serdar Özgüldür, Sacit Adalı ve Ferruh Kaleli.
Anayasa değişikliği çalışması
Ntv'ye konuşan gazeteci Ruşen Çakır, AKP'nin bundan sonra aleyhinde bir karar çıkmaması için elinden geleni yapacağını söyledi.
"AKP, Anayasa Mahkemesi'nin varolan yapısıyla kendisi için olumsuz bir karar vereceğinden ciddi olarak kaygılı."
Kapatma davası sürecinin başlamasının ardından, parti yetkilileri bir anayasa değişikliği yapabileceklerini söylemişti. Grup Başkanvekili Nihat Ergün, değişiklik taslağının hazırlandığını açıklamıştı.
Fakat Anayasa değişikliği için AKP'nin diğer partilerden destek alması gerekli. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) bu yönde bir destek vermeyeceklerini belirtti.
İddianame
Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AKP kapatılmasını istediği iddianamede partinin "takiye" ve "toplumsal mutabakat" yöntemiyle hareket ettiğini, önce ılımlı İslam'ı, sonra da şeriatı amaçladığını söylüyor.
"Cumhuriyetin hiç olmadığı kadar büyük tehlike içinde" olduğunu iddia eden Yalçınkaya'nın 162 sayfalık iddianamesinde AKP'ye yönelik suçlamalar 11 ayrı başlıkta yer alıyor.
Yalçınkaya ayrıca aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski TBMM Başkanı, AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç’ın da bulunduğu 71 partiliye siyasi yasak konulmasını istiyor. Erdoğan’ın 61, Arınç’ın 16, Gül’ün Dışişleri Bakanlığı dönemindeki 10 ayrı konuşma ve eylemi temel kanıt gösteriyor.
Dava süreci
Yargıtay Başsavcısı, 14 Mart'ta "laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği" iddiasıyla AKP''nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
Mahkeme raportörü, geçtiğimiz günlerde yaptığı incelemenin ardından iddianamenin kabul ya da reddedilebileceğini söyledi; kararı mahkeme üyelerine bıraktı.
Bundan sonra, Anayasa Mahkemesi iddianameyi savunmasını hazırlaması için AKP'ye yollayacak. AKP'nin bir aylık süresi var ama savunma için ek süre isteyebilir.
AKP'nin savunması üzerine Yargıtay Başsavcısı esas hakkındaki görüşünü verecek ve daha sonra da AKP sözlü savunmasını, başsavcı da sözlü görüşünü açıklayacak. Kapatma için 11 üyenin yedisinin oyu gerekli. (EÜ/GG)