Anayasa Mahkemesi Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hakkında açılan kapatma davasını görüşmeye saat 09:30'da başladı. Heyet bugünden itibaren aralıksız her gün biraraya gelerek, sonuç alınıncaya kadar partinin sözlü ve yazılı savunmaları ile başsavcılığın esas hakkındaki mütalasını değerlendirecek.
milliyet.com.tr'nin son dakika haberine göre Haşim Kılıç ve Osman Paksüt'ün de aralarında bulunduğu Anayasa Mahkemesi'nin dört asil üyesi için reddi hakim talebinde bulunuldu.
ntvmsnbc.com'un haberine göre Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya 14 Mart'ta "laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği" iddiasıyla AKP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuş, 31 Mart'ta Anayasa Mahkemesi davayı kabul etmişti.
Raportör Osman Can da müzakerelere katılıyor
31 Mart’ta ön incelemeyi yapan mahkeme, iddianamenin kabulüne karar verdi. Sözlü açıklama ve savunmaların ardından davanın raportörü Osman Can, 650 sayfalık raporunda kapatma davasının rededilmesi yönünde görüş bildirdi.
Yüksek Mahkeme üyeleri, 22 Temmuz yapılan toplantıda davanın, 28 Temmuz’da görüşmeye başlanmasına karar verdi. Haklarında yasak istenen 71 parti yöneticisi hakkındaki iddialar da, delilleri ile birlikte görüşülecek.
Davaya bakacak Anayasa Mahkemesi Heyeti, Başkan Haşim Kılıç, Başkanvekili Osman Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın, Sacit Adalı, Mehmet Erten, Necmi Özler, Şevket Apalak, Serdar Özgüldür, Serruh Kaleli ve Ayla Perktaş’dan oluşuyor.
Davanın raportörü Osman Can da heyetin, raporla ilgili isteyeceği açıklamaları veya yöneltilebilecek soruları yanıtlamak için müzakerelere katılıyor.
Mahkeme, dava devam ederken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan veya AKP'den bilgi ve belge isteyebilecek.
Anayasa’ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi’nin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek. Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 69. maddesine göre, “temelli kapatma” yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre “Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma” kararı da verebilecek. (NZ/EZÖ)