Anayasa Mahkemesi 4/C'nin iptaline ilişkin Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu'nun (HAK-SEN) başvurusunu, düzenlemenin Anayasa'ya uygun olduğu gerekçesiyle ve oy çokluğuyla reddetti. Anayasa Mahkemesi, HAK-SEN'in iptal başvurusu üzerine bugün 4/C kararı için toplandı.
Yüksek Mahkeme, düzenlemenin Anayasaya aykırı olmadığına karar vererek, yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemini reddetti.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun geçici personel çalıştırılmasına ilişkin '4/C' maddesi ile 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun 49. maddesinin ikinci fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmederek, iptali için itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.
HAK-SEN'den yapılan yazılı açıklamada başvurularının hangi gerekçeyle reddedildiğinin iki ay sonra yayımlanacak gerekçeli kararda görüleceği belirtildi ve söz konusu gerekçeli kararın sendikanın devam eden hukuk mücadelesinin yol haritasını yeniden belirleyeceği ifade edildi.
Anayasa Mahkemesi'ne giden yol
Türkiye İstatistik Kurumu'nda (TİK) anketör olarak 657 sayılı Yasanın 4/C maddesine göre 19 yıl aralıksız çalıştıktan sonra emeklilik hakkını kazandığı gerekçesiyle sözleşmesi yenilenmeyen Büro HAK-SEN üyesi Sabahattin Gürler'e ihbar ve kıdem tazminatı ödenmemişti.
Bunun üstüne HAK-SEN hukuk müşavirliği tarafından 8 Mart 2009 tarihinde ilgili Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a dava açılmıştı.
Danıştay 2.Dairesince yürütmenin durdurulması talebinin reddi üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna yapılan itiraz sonucu, kurul 4/C'nin Anayasa'nın yedi maddesine aykırı olduğuna karar vererek iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. (EKN/EÖ)