Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmalara devam kararı alınmasının ardından bugün yeniden toplandı.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise bu sabahki toplantı öncesi yaptığı basın açıklamasında, yeni anayasada Haziran sonunda da uzlaşılmamış bir metin olacağını söyledi:
“AKP yetkililerine soruyoruz; bugün en gelişmiş demokratik standartlarla yeni bir anayasa yapmak mı yoksa laikçi, ulus devlet anlayışını boyanıp tekrar satmak mı istiyorsunuz?”
Yeni anayasa yapmamak için hiçbir gerekçe olmadığını belirten Tan, “Yeni anayasa yapmak için yeterli irade ve çoğunluk vardır. Peygamberler bile toplumun yüzde yüzünü arkasına alamamıştır. Topu taca atmanın anlamı yok” ifadesini kullandı.
Gül: Tıkanıklık söz konusu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Lizbon’da yaptığı açıklamada, geniş biz uzlaşmanın zor olacağını belirtti:
“Aslında 1980'de yapılan anayasamız bugünkü Türkiye'ye biraz dar gelmekte onun için 'daha modern bir anayasa yapalım' diye bütün siyasi partilerin algıları çerçevesinde bir çalışma başladı. Bu çalışmada gelinen noktada çok geniş bir uzlaşmanın olmasının biraz zor olduğu ortaya çıktı ve bir tıkanıklık söz konusu gördüğüm kadarıyla.”
“Dolayısıyla eğer yeni bir anayasa olmazsa o zaman anayasada değişiklikler yaparak yola devam etme imkanları var.”
“Türkiye'deki siyasi süreç, demokratik süreç gayet açık, şeffaf bir şekilde herkesin gözü önünde devam ediyor. Bakalım nihayette partilerimiz ne karar verirlerse o olacaktır ama bugünkü noktada, gördüğümüz kadarıyla tamamen yeniden yazılacak bir anayasayla ilgili bir tıkanıklık var maalesef.”
Temel hak ve hürriyetlerden başlandı
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu dünkü toplantısında, Haziran ayı sonuna kadar çalışma kararı aldı.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek Başkanlığı'nda toplanan komisyon, iki saat süren toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada, bir ay daha devam etmek üzere mutabakata varıldığı ifade edildi.
Komisyon, danışmanların yeniden gözden geçirdiği "Temel hak ve hürriyetler" bölümündeki maddelerden başlayarak Haziran sonuna kadar maddelerin müzakeresine yeniden devam edecek.
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Haziran ayı sonunda bir metin ortaya çıkmazsa Meclis Başkanı Çiçek’in siyasi partilerin genel başkanlarıyla görüşeceğini söyledi.
Din ve vicdan hürriyeti sonraya bırakıldı
Komisyon son çalışma toplantısında, danışmanların temel hak ve özgürlükler bölümünde mutabakata vardığı 10 maddeyi kabul etmişti.
Din ve vicdan hürriyeti ile devamındaki maddeler daha sonra ele alınacak. (AS)