Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu’nda Cumhurbaşkanına yürütme yetkileri veren Anayasa değişikliği teklifinin görüşülmelerinde 7. madde kabul edildi.
Teklifin önceki halinde gensoru ve meclis araştırması yer almıyordu.
AKP vekilleri "Meclisin denetim yetkisini" düzenleyen 7. maddesi üzerinde değişiklik önergesi verdi.
Kabul edilen önergeyle, Meclis soruşturması Meclisin denetim yolları arasına eklendi.
Buna göre, TBMM; meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak.
Meclis Araştırması, belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemeden ibaret olacak. Genel görüşme, toplum ve devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi şeklinde gerçekleştirilecek.
Meclis soruşturması, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar hakkında, Anayasa'nın teklifle değiştirilen 106. maddesinin 5. 6. 7. fıkraları uyarınca yapılan soruşturmadan ibaret olacak.
Yazılı soru; yazılı olarak en geç on beş gün içerisinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibaret olacak. Meclis araştırması, genel görüşme ve yazılı soru önergelerinin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile araştırma usulleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenecek.
Yavus Sultan Selim tartışması
Görüşmelerde Yavuz Sultan Selim tartışması çıktı.
Anayasa Komsiyonu’nda söz alan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Alevi Çalıştayı yaptınız ama hiç bir şey çıkmadı. Çalıştayda sadece Yavuz Sultan Selim Katil Köprüsü çıktı" sözleri komisyonda tartışmaya neden oldu.
AKP Balıkesir Milletvekili Mahmut Poyrazlı, Sarıbal’ın üzerine yürüyerek, özür dilemesini istedi. Poyrazlı, "Sen kimsin Yavuz Sultan Selim’e katil diyorsun?" diye bağırdı.
CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm "Yavuz Sultan Selim Aleviler açısından bir katildir. Bunu herkes bilir" dedi.
AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Atalarımız yanlış yapmış olabilir. Biz yanlış yapmayalım. Bizim önerimiz bugün kardeşliği savunmaktır. Tarihe ilişkin kışkırtıcı dil kardeşliğimizi zedeler" diye konuştu.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) anayasa değişikliği teklifini 316 imzayla TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a 10 Aralık 2016 günü sunmuştu. Çalışmalarına 20 Aralık'ta başlayan komisyonda teklifin geneli üzerinde görüşmeler yapılıyordu. 24 Aralık’taki toplantıda AKP milletvekillerinin yeterlilik önergesiyle teklifin maddelerine geçilmesi oylanmış ve kabul edilmişti. CHP milletvekilleri oylamaya itiraz etmişti. (NV)
Fotoğraf: Abdülhamid Hoşbaş - Ankara/AA