Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleriyle yaptığı toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada, iki ayrı komisyon kurulacağını açıkladı.
Çiçek, gazetelerdeki haberlere göre, açıklamasında komisyonları şöyle anlattı:
“Bilindiği gibi, geçtiğimiz Cuma günü akşamına kadar siyasi partiler anayasanın tümüyle ilgili görüşlerini vermiş oldular. Dolayısıyla bundan sonra verilebilecek madde teklifi kalmadı. Anayasanın tümüyle ilgili teklif metinleri tamamlanmış oldu.”
“Toplantıda, kamuoyu beklentileri de dikkate alınarak iki komisyon halinde daha yoğun çalışma kararı alındı.”
“Bu komisyonlardan bir tanesi, daha evvel müzakeresi yapılmış, mutabakata varılmamış maddeleri, danışmanların da desteği ve birlikte çalışmasıyla mutabakat metinleri haleni getirme işiyle görevlendirildi.”
“Yarın (bugün) saat 15.30'dan itibaren bu komisyon mutabakata varılmamış konuları, danışmanların da katkısıyla mutabakat metinleri haline getirme çalışmalarını sürdüreceklerdir.”
“İkinci komisyon ise, daha evvel müzakeresi yapılmamış maddelerin müzakeresini yine yoğun bir çalışmayla sürdürecektir. Dolayısıyla komisyon kaldığı yerden çalışmalarını sürdürecektir.”
“Ümit ediyoruz ki önümüzdeki zaman dilimi içerisinde müzakeresi yapılmamış madde kalmayacak ve ondan sonra da mutabakata varılmayan maddeler üzerinde çalışmalara bu komisyon da katılacaktır.”
“Programın çok gerisindeyiz”
Çiçek, toplantı öncesi basına yaptığı açıklamada da çalışmaların hedeflenen süre içinde gerçekleştirilemediğini söylemişti:
“Programın çok gerisinde kaldık. Geldiğimiz nokta itibarıyla 31 Aralık 2012’yi hedeflemiştik. Bu hedefin çok gerisinde kaldık. 31 Aralık 2012’den sonra Komisyon 3 ayda 45 gün çalışmış ve 4 maddede ancak uzlaşma sağlamış.”
“Anayasa en temel yasa ve değiştirilme usulü de meşakkatli olduğu için aceleye getirilmemesi gerekiyor. Aceleye getirilmemesi tamam ama öbür taraftan da ucu açık, ne zaman biteceği belli olmayan bir sürece de bu işin götürülmesi doğru olmaz.”
“Seçim ortamında anayasa yapılamaz, zor olur. 2012’de dört siyasi partinin kongresi yapıldı. Parti kongresi bile çalışmaları büyük ölçüde aksattı. Şimdi tüm partileri ilgilendiren ve hayati önemli bir seçim ortamına yavaş yavaş girdik.”
Çiçek, bir metinde uzlaşılamaması halinde neler yapılacağı sorusunu da şöyle yanıtlamıştı:
“Bu benim meselem değil. Şu ana kadar partiler irade koydu. Şimdi komisyon irade koyacak, kendi partileriyle görüşerek. Böyle bir irade koymadıktan sonra, bundan sonraki durum benim değil... Partilerin vereceği karar.”
“Bu konuda değişik görüşler var. Ak Parti diyor ki; ‘4 partiyle olsun isteriz. Bu olmadı CHP ile mutabakat ararız, onunla olmadı, MHP ile, onunla olmadı BDP ile...’ Ak Parti Meclis’te çoğunluğu olan bir parti, ‘ben bu yöntemle işi yapacağım’ diyorsa, o zaman Meclis Başkanlığı’nın yapabileceği bu safhada bir şey yok. O normal usule göre yapılacak anayasa çalışmasıdır.” (AS)