Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam ediliyor.
TBMM Genel Kurulu saat 14.00'te toplandı.
Bugün 9, 10 ve 11. Maddelerin görüşülmesi bekleniyor.
9. Madde Cumhurbaşkanı'nın sorumluluk ve sorumsuzluğunu düzenleyen yürürlükteki 105. Maddeyi, 10. Madde Cumhurbaşkanı'nın yokluğunda vekil atanmasını düzenleyen yürürlükteki 106. Madde'yi ve 11. Madde Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin Cumhurbaşkanı'nca yenilenmesini düzenleyen yürürlükteki 116. Madde'yi değiştirmeyi teklif ediyor.
TIKLAYIN - AKP ANAYASA'DA HANGİ MADDELERİ NASIL DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR?
Dört günlük görüşmelerde ilk 8 madde genel kuruldan geçti.
Geçen maddeler şöyle:
1. Madde'nin oylamasında 484 oy kullanıldı. 347 evet, 132 hayır, 2 çekimser, 2 boş ve 1 geçersiz oy çıktı.
2. Madde'nin oylamasında 480 oy kullanıldı. 343 evet, 133 hayır, 1 çekimser, 2 boş ve 1 geçersiz oy çıktı.
3. Madde'nin oylamasında 485 oy kullanıldı. 341 evet, 139 hayır, 3 boş ve 2 geçersiz oy çıktı.
4. Madde'nin oylamasında 486 oy kullanıldı. 343 evet, 139 hayır, 2 geçersiz ve 2 boş oy çıktı.
5. Madde'nin oylamasında 354 oy kullanıldı. 343 evet, 7 ret, 3 boş, 1 geçersiz oy çıktı.
6. Madde'nin oylamasında 483 oy kullanıldı. 343 evet, 137 hayır, 2 boş, 1 geçersiz oy çıktı.
7. Madde'nin oylamasında 482 oy kullanıldı. 340 evet, 136 hayır, 4 boş, 2 geçersiz oy çıktı.
8. Madde'nin oylamasında 481 oy kullanıldı. 340 evet, 135 hayır, 5 boş, 1 geçersiz oy çıktı.
Gündem dışı konuşmaya izin yok
Oturum CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın gündem dışı söz alma talebiyle başladı. Ancak Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, gündem dışı söz vermeyeceğini, talep olursa grup başkanvekillerine söz vereceğini söyledi.
Aydın: Böyle takdir ettim
Atıcı'nın buna tepki göstermesi üzerine Aydın, İçtüzük'e göre gündem dışı söz verme yetkisinin başkanvekilinde olduğunu belirterek, kendisinin böyle takdir ettiğini belirtti.
HDP'li Önder: Aydoğan kararını yadırgadık
HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın bugün sonuçlanan davada 4 yıl 8 ay hapis cezası aldığını söyleyerek, böyle bir kararı yadırgadıklarını ifade etti.
MHP'li Akçay ve Denktaş'ı andı
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da KKTC'nin ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın ölümünün 5'inci yılı olduğunu hatırlatarak, ömrünü Kıbrıs davasına adayan Denktaş'ın tek ve büyük aşkının Kıbrıs olduğunu söyledi.
İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan Kıbrıs müzakerelerine değinen Akçay, "Kıbrıs davasına halel getirecek, bulunduğu durumdan daha geriye götürecek bir durum kabul edilemez. Denktaş'ın hazırladığı şekilde Kıbrıs sorunu çözüme kavuşmalı." diye konuştu.
CHP'li Altay Başbakanın Cenevreye gitmemesini eleştirdi
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Denktaş'ı minnet duygularıyla andıklarını belirtti.
Başbakan Binali Yıldırım'ın Meclisteki anayasa değişikliği görüşmelerinin daha önemli olduğu, bu nedenle Cenevre'deki görüşmelere katılmadığı yönünde ifadeleri bulunduğunu anlatan Altay, "Başbakan Yıldırım'ın anayasa değişikliğini Kıbrıs meselesinden daha önemli gibi nitelendirmesini yadırgadık. Bilseydik onun yerine bir oyu biz verirdik. Yıldırım'ın açıklaması hoş görülebilir bir durum değildir." ifadelerini kullandı.
AKP'li Muş: Devletimiz Cenevre'den haberdardır
AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, gerek Türkiye Cumhuriyeti açısından gerekse AKP Hükümeti tarafından Kıbrıs davasının ne kadar önemli olduğunun her dönem vurgulandığını belirtti.
Cenevre'de yapılan görüşmelerde görevlendirilen yetkililerin çalıştıklarını anlatan Muş, şöyle devam etti:
"Cenevre'deki görüşmelerle, yaşananlarla ilgili devletimiz anlık haberdar olmaktadır. Sanki hükümetimizin, partimizin veya Türkiye Cumhuriyeti'nin şu an yapılan görüşmelerde Kıbrıs davasına ilgisizliği varmış gibi lanse edilmesini de hoş karşılamadığımı ifade etmek isterim. Her zaman desteğimiz sürmüştür, sürmeye de devam edecektir, konu yavru vatan Kıbrıs ise."
Denktaş'ın Kıbrıs davasında önemli emeği bulunduğunu belirten Muş, Kıbrıs davasına, Türk'ün özgürlük mücadelesine verdiği çabaların hiçbir zaman unutulmayacağını ifade etti.
Muş, Meclis çalışmalarının da ahenk içinde İçtüzük'e uygun şekilde yürütülmesini istediklerini söyledi. (HK)