Hükümetin anayasa değişikliği paketindeki son maddeler de ilk tur oylamalarında kabul edildi.
Dünkü (28 Nisan) görüşmelerle ilk tur tamamlanmış oldu. İkinci tur görüşmeleri 2 Mayıs Pazar günü başlayacak. Bu görüşmelerde maddeler üzerinde konuşma olmayacak. Ancak, maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleriyle ilgili konuşma yapılabilecek. İkinci turda da maddelerin yanı sıra teklifin tümüyle birlikte 30 gizli oylama yapılacak. Görüşmeler 9 Mayıs'a kadar her gün devam edecek.
Meclis, 19 Nisan Pazartesi günü başlayan ilk tur görüşmelerinde toplam 134 saat çalıştı.
Dünkü görüşmelerde kabul edilen maddeler şöyle.
Geçici maddeler
Teklifin 26. maddesine bağlı geçici 18. maddeye 338 kabul, 70 ret oyu kullanıldı.
Madde, parti kapatma davalarına ilişkin, Anayasa'nın 69. maddesinde teklifle yapılan
değişikliklerin, görülmekte olan davalara da uygulanması öngörülüyor. Siyasi
partilerin 2009 yılı mali denetimi de Anayasa Mahkemesi'nce yapılacak, 2010
yılından itibaren ise Sayıştay'a geçecek.
26. maddeye bağlı geçici 19. maddenin oylamasında 336 kabul, 71 ret oyu kullanıldı; 1 oy boş çıktı, 1 oy da geçersiz sayıldı.
Madde, teklifle Anayasa Mahkemesi'nin 11'den 17'ye çıkarılan üye yapısına ilişkin hükümleri içeriyor. Buna göre, Anayasa Mahkemesinin mevcut yedek üyeleri değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte ''asıl üye'' sıfatını kazanacak. Geçici maddede, Anayasa Mahkemesi'nin yeni üyelerinin seçimine ilişkin esaslar da belirleniyor.
26. maddeye başlı geçici 20. maddenin oylamasında 337 kabul, 70 ret oy kullanıldı, 1 üye de çekimser kaldı.
Madde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) 7'den 22'ye çıkarılan asıl üye ve 5'den 12'ye çıkarılan yedek üye yapısına ilişkin hükümler içeriyor. Geçici maddeye göre, değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte HSYK'nin Yargıtay ve Danıştaydan gelen asıl ve yedek üyelerinin görevleri seçildikleri sürenin sonuna kadar devam edecek. Geçici madde, HSYK'nin yeni yapılanması kapsamında 30 gün içinde üye seçimi yapılmasını ve buna ilişkin esasları da düzenliyor.
Tamamı halk oyuna sunulacak
Teklifin 27. maddesi için 335 kabul, 71 ret oyu kullanıldı; 1 oy da boş çıktı.
Madde, Anayasa değişikliğinin yayımı tarihinde yürürlüğe girmesini ve halk oyuna sunulması halinde tümüyle oylanmasını hükme bağlıyor. (TK)