Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
TBMM Genel Kurulu'nda, cumhurbaşkanına yürütme yetkisi veren anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda 1., 2., 3, 4, ve 5. maddelerin ardından 6. Madde de geçti.
6. Madde için 483 oy kullanıldı. 343 evet, 137 hayır, 2 boş oy çıktı. 1 oy da geçersiz sayıldı.
Teklifin en tartışmalı değişikliklerinden birini getiren 6. Madde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yürütmeyi denetleme yetkisini düzenliyor.
Bu madde ile "gensoru" anayasadan çıkarılıyor. Gensoru Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, milletvekillerince başbakana ya da bakanlardan birine bir sorunla ilgili olarak soruluyor ve görüşmeler sonunda o konuda soruşturma açılması istenebiliyor. Gensoru Meclis'in yürütme üzerindeki en etkili denetleme aracı olarak görülüyor.
Teklif edilen 6. Madde ve yürürlükteki hali
MADDE 6 - 2709 sayılı Kanunun 98’inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve kenar başlığı metinden çıkarılmıştır. “MADDE 98- Türkiye Büyük Millet Meclisi; meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanır. Meclis araştırması, belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemeden ibarettir. Genel görüşme, toplumu ve Devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülmesidir. Meclis soruşturması, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında 106 ncı maddenin beşinci, altıncı ve yedinci fıkraları uyarınca yapılan soruşturmadan ibarettir. Yazılı soru; yazılı olarak en geç onbeş gün içinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir. Meclis araştırması, genel görüşme ve yazılı soru önergelerinin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile araştırma usulleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenir.”
(Yürürlükteki hali - Madde 98 – Türkiye Büyük Millet Meclisi soru, Meclis araştırması, genel görüşme, gensoru ve Meclis soruşturması yollarıyla denetleme yetkisini kullanır.
Soru, Bakanlar Kurulu adına, sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılmak üzere Başbakan veya bakanlardan bilgi istemekten ibarettir.
Meclis araştırması, belli bir konuda bilgi edinilmek için yapılan incelemeden ibarettir.
Genel görüşme, toplumu ve Devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülmesidir.
Soru, Meclis araştırması ve genel görüşme ile ilgili önergelerin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile cevaplandırılma, görüşme ve araştırma yöntemleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenir.)
TIKLAYIN - AKP ANAYASA'DA HANGİ MADDELERİ NASIL DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR?
Önceki oylamalar
1. Madde'nin oylamasında 484 oy kullanıldı. 347 evet, 132 hayır, 2 çekimser, 2 boş ve 1 geçersiz oy çıktı.
2. Madde'nin oylamasında 480 oy kullanıldı. 343 evet, 133 hayır, 1 çekimser, 2 boş ve 1 geçersiz oy çıktı.
3. Madde'nin oylamasında 485 oy kullanıldı. 341 evet, 139 hayır, 3 boş ve 2 geçersiz oy çıktı.
4. Madde'nin oylamasında 486 oy kullanıldı. 343 evet, 139 hayır, 2 geçersiz ve 2 boş oy çıktı.
5. Madde'nin oylamasında 354 oy kullanıldı. 343 evet, 7 ret, 3 boş, 1 geçersiz oy çıktı.
Genel kurul'a gelen Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinin ilk gününde genel üzerine konuşmaların ardından, maddelerin görüşülmesine geçilmesi için yapılan ilk oylamada oy dağılımı ise şöyle olmuştu: 338 evet,134 hayır, 2 çekimser, 5 boş 2 çekimser oy çıktı. 1 oy ise geçersiz sayıldı.(HK)
Parti Adı | Üye Sayısı |
Adalet ve Kalkınma Partisi | 317 - 2 (Meclis Başkanı ve Başkanveli oy kullanamadı) |
Cumhuriyet Halk Partisi | 133 |
Halkların Demokratik Partisi | 59 |
Milliyetçi Hareket Partisi | 39 |
Bağımsız Milletvekili | 2 |
Toplam | 550 |