Birleşmiş Milletler (BM) Kadınlara Karşı Her Türlüğü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'nin (CEDAW), devletin kadınlara fırsat eşitliği sağlamak için özel önlemler almasını öngördüğünü vurgulayan kadın kuruluşları, hem AKP'nin hem de Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) CEDAW'ın uygulanmasını seçim vaatleri arasına aldığını hatırlattı.
Kadın kuruluşları, CEDAW'ın, Anayasanın 90. maddesi uyarınca, iç hukuk hükmü taşıdığına da dikkat çekti.
"Devlet, gerekli önlemleri almalıdır"
"Eşitlik İçin Anayasa Değişikliği Paketi" hazırlayan kadın kuruluşları, Anayasa'nın 10. maddesine "kadın ve erkek eşittir" ibaresinin ardından "Devlet, kadın-erkek eşitliğini fiilen sağlamak için gerekli tüm önlemleri almalıdır" cümlesinin eklenmesini istediler.
"Kota, kadınları aşağılamaz"
Anayasa'nın 10. maddesine yapılacak eklemenin, kadınların karar organlarında temsil edilmesinin önündeki engelleri aşabilmek açısından önemine değinen kadın kuruluşları, "kota" uygulamasının önemini vurguladılar:
* AKP ve CHP'li milletvekilleri, kadınların siyasete katılımını sağlayacak en önemli araçlardan biri olan kota uygulamasını "kadınları aşağıladığı" gerekçesiyle reddediyorlar.
* Oysa yerel seçimler öncesinde ve sonrasında kadın aday azlığını "nitelikli kadın aday bulunmamasına" bağlayan Başbakan ve siyasilerin, asıl bu ifadeleri siyasetle uğraşan nitelikli kadınları aşağılıyor.
* Anayasanın 10. maddesine yapılacak ekleme, kadınların siyasete katılımını kolaylaştıracak ve "erkek siyasetçilerin değerlendirmelerinden" bağımsız hale getirecek.
"Devleti, kadınlara fırsat eşitliği sağlamakla görevlendirin"
Meclis'teki milletvekillerine "Anayasa değişikliğiyle, devleti kadınlara fırsat eşitliği sağlamak için çaba harcamakla görevlendirin. Kadınlara verdiğiniz seçim vaatlerini tutun ve AB üyeliğini gerçekten istediğinizi kanıtlayın" diye seslenen kadın kuruluşları, aksi taktirde Türkiye'nin AB üyeliği için başlattığı çalışmalara son vereceklerine dikkat çektiler. (BB)