2 ay kadar önce Tunceli'de kurulan Anafatma Kadın Derneği, -valilik tarafından iptal edilse bile- gayrıresmi yapılan Munzur Kültür ve Doğa Festivali sırasında resmen açıldı.
Tuncelili 8 kurucu kadın Anafatma Kadın Derneği'nin can damarı. Kimi eczacı, kimi ev kadını, kimi mühendis, kimi de esnaf olan sekiz kadının hareket noktası, kadınların içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı.
Ne töre, ne namus ne de aile içi şiddet söz konusu Tunceli'de. Tek sorun ekonomik. Anafatma Kadın Derneği kurucuları,bu nedenle "Ana hedefimiz, kadını ekonomik özgürlüğüne kavuşturmak" diyor.
Diren Özkan (sosyolog), Özen Meral Uç (coğrafya Öğretmeni), Bezar Boyraz (ev kadını), Sevim Soylu (kimyager), Nurhayat Bidav ( ev kadını), Sultan Çakı (harita mühendisi), Suna Sevim (esnaf), Sema Polat (işçi), hedefleri konusunda bianet'e şu bilgileri verdiler:
"Kadını ekonomik anlamda özgürleştirmek, kadını toplumsal yaşamın içine çekmek, kadının sosyal ve ekonomik anlamda kendisini aşmasını istiyoruz.
Tunceli'deki kadınların diğer bölgelerdeki kadınlarla aynı sorunları yok. Tuncelili kadınların diğer Güneydoğulu, Doğulu kadınlardan farkı, okuma yazma oranlarının yüksek olması."
Anafatma Kadın Derneği, Tunceli'deki kültürel yapının daha farklı olduğunu özellikle vurguluyorlar.
"Okuma yazma düzeyinin yüksek olmasının yanı sıra, Alevilik de kültürel yapıyı etkiliyor. Tuncelili kadının avantajı bu durum. Kadının okur yazarlığının yüksek olması aile içi şiddeti de az yaşatıyor. Bunlar bizim için birer kazanç"
Anafatma kadın Derneği'nin kurucuları, kadınlardan çok erkeklerin kendilerine destek verdiğini söylüyorlar.
Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil de derneğin en büyük destekleyicileri ve kurucuları arasında.
Munzur Kültür ve Doğa Festivali sırasında resmi açılışı yapan kadınlar, kolları sıvamış durumdalar.
"Belediye bize yer gösterdi. Binamız baştan aşağı elden geçti, tamir edildi. Biz de geliştireceğimiz projelerle Tunceli kadınına destek vereceğiz.
Projelerimiz arasında kadınların çalıştıracağı fırınlar ve büfeler var. Bunun için esnaf ve sanatkarlar derneğinden 90 günlük bir eğitim aldıktan sonra fırınımızı açacağız
Mahallede ana-çocuk ve kadın sağlığı ile ilgili çalışmalar yapacağız."
Anafatma Kadın Derneği'nin projeleri arasında, mahalle çalışmaları da var. Yapacakları mahalle çalışmalarının, bugüne kadar yapılan çalışmalardan daha farklı olacağının müjdesini veriyorlar.
Son olarak "vaatlerle değil çalışmalarımızla kendimizi tanıtacağız. Bölgede çıkan emek gazetesinin arka sayfasını kadın sayfası olarak kullanacağız ve sesimizi herkese duyuracağız" diyorlar.(BG/AD)