12 Ekim'de radyo yetkililerine kapatma kararını ileten RTÜK, radyonun uzun süren hukuk mücadelesinden sonuç alamaması üzerine cezayı bugün (17 Ekim) uygulamaya sokuyor.
İlk defa baskılarla karşılaşmadıklarını açıklayan radyo yetkilileri, "radyomuz, bu ülkenin muhalif kimliklerine de söz hakkı vermiş, medya tekellerinin görmezden geldiği olayları ve konuları ele almıştır" şeklinde açıklama yaptı.
Yerel radyoya Ahmet Kaya yasağı
7 Ekim 2003'te radyonun yayımladığı Ahmet Kaya'ya ait "Gururla Bakıyorum Dünyaya" parçasındaki, "Bizler gider, biner gider, biner ölürüz. Cana cana, döne döne yine geliriz vay canım. Biz dostu da, düşmanı da elbet biliriz. Vurulup düşenler canım, darda kalmasın ey gülüm" sözleri suça gerekçe gösterdi.
RTÜK'ün cezalandırdığı diğer bir yayın da, 9 Aralık 2003'teki "Objektif" programında yer verilen, "Yönetim Kurulu üyemiz, şu an ülkemizdeki yakıcı sorunlardan, temel sorunlardan bir tanesi olan Kürt sorunuyla ilgili bir konuşma yaptı...Kürt halkına uygulanan zulmü hepimiz biliyoruz. Ana dilde sorununu biliyoruz. Tabi buna ilişkin Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği'nin ürettiği çözümler de var. Ürettiği çözümler, Kürt halkının bütün haklarının, bütün temel haklarının ve özgürlüğünün verilmesidir" sözleri oldu.
Son olarak, 14 Aralık 2003 tarihli "Halkın Sesi" programında, 19 Aralık 2000'te Türkiye'nin birçok cezaevinde başlatılan "Hayata Dönüş" operasyonlarının ve dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün eleştirilmesi ve mağdur ifadelerine yer verilmesi de yayın durdurma cezasına gerekçe oldu.
Radyoya karartma getiren süreç
RTÜK, söz konusu programlarda "Toplumun şiddete, etnik ayrımcılığa sevk edildiği, halkı sınıf, ırk, dil, din, mezhep ve bölge farkı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik edildiği ve toplumda nefret duyguları oluşturan yayınlara izin verildiği" iddiasıyla 15 Eylül 2004'te 30 gün yayın durdurma cezası verdi.
Ceza uygulanmaya konulduktan üç gün sonra Ankara 12.İdare Mahkemesi, yapılan başvuru üzerine, yayın durdurma kararının yürütülmesini durdurdu. Üç günlük kesintinin ardından radyo yayınına devam etti.
Ancak Ankara 12.İdare Mahkemesi, 26 Aralık 2005'te RTÜK'ü haklı bularak kapatma kararının uygulanmasını istedi. Bu karar üzerine radyo yayınına bugünden (17 Ekim) itibaren bir aylığına ara vermek zorunda kalıyor.
Radyo "lisans iptali" sorunu yaşayabilir
Mart ayındaki Newroz kutlamalarıyla Diyarbakır'daki çatışmaları basından aktararak yorumladığı için savunma istenen radyo suçlu bulunursa, "yayın lisansı iptali" ile karşı karşıya kalabilir.
RTÜK mevzuatına göre, "uyarı cezası gerektiren haller dışındaki ihlallerde ilgili tarafın savunması alınıyor" ve "4. maddenin 2. fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerindeki ilkelere aykırılık durumunda "uyarı yapılmadan yayın kuruluşunun yayını 1 ay durduruluyor. İhlalin tekrarı halinde yayın süresiz olarak durduruluyor ve yayın lisansı iptal ediliyor." (EÖ)