Tasarıyı engellemek için milletvekilleri ve Alt komisyon üyeleri nezdinde görüşmeleri sürdürdüklerini ifade eden Zor, "Türkiye'de yerel basının sesi kısılırsa en büyük zararı demokrasimiz ve bu sesi kısmaya çalışanlar görecektir" dedi.
Zor: Anadolu'daki gazetelerin yüzde 90'ı kapanır
Ulaştırma Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'na sunulan yeni İhale Yasası'nda yerel gazetelere verilecek resmi ilanların "kısa metin" olarak tasarlandığını açıklayan ABB Başkanı Zor, bianet'e yaptığı değerlendirmede, ilanda sadece ihale yapan kurumların adresi, telefonu veya İnternet adresleri, işin miktarı gibi bilgilerin, kısa metin olarak yayımlanacağını söyledi.
Anadolu'da yayımlanan 1100 kadar ciddi gazetenin varlığının sürdürebilmesinin tek gelir kaynakları olan resmi ilanla mümkün olduğunu bildiren Zor, tasarı yasalaştığı taktirde Anadolu'daki gazetelerin yüzde 90'ının kapanacağı konusunda uyardı.
Diğer yandan Bakan Atalay'ın kaliteli yayıncılığa dair sözlerine katılan Zor, "Naylon dediğimiz gazetelere bir çeki düzen verilmeli, Anadolu'da daha kaliteli okunabilir gazetelerin yayımlanabilmesi sağlanmalıdır" diye konuştu.
Zor, bunun yolunun resmi ilanı kısıtlamak olmaması gerektiğini, Basın Yasası'nda yapılacak bir değişiklikle gazete yayımlamaya, "Gazete sahibi üniversite mezunu olmalıdır" gibi özel şartlar getirilerek nitelikli yayıncılığı teşvik edilebileceğini ifade etti.
Yaygın gazetelere 57, Anadolu'ya 30 milyon YTL
Tasarıda ayrıca, "İhale ilanları Kamu İhale Bülteni'nde Yayımlanır" şeklinde bir ibare yer aldığını açıklayan Zor, buna "Tasarrufa giden hükümet veya tasarıyı hazırlayanlar, yerel basına verdikleri ilan ücretinin bu bültene üç katını vereceklerini hesap etmiyorlar" sözleriyle tepki gösterdi.
İstanbul, Ankara ve İzmir dışında Anadolu'da Basın İlan Kurumu'nun Şubesi bulunan 12 büyük ilde, 2005'te dağıtılan resmi ilanın tutarının 17 trilyon (17 milyon YTL) olduğunu hatırlatan Zor, diğer illerin buna ilave edilmesiyle miktarın 30 trilyonu (30 milyon YTL) geçmediğini söyleyerek, yaygın basını oluşturan büyük gazetelerin 2005 yılı içerisinde yayımladıkları resmi ilanın tutarını 57 trilyonu (57 milyon YTL) bulduğunu kaydetti.
Zor, "Gösterilmek istendiği gibi, yerel basına verilen ilanlar büyük bir meblağ tutmuyor. Adalet ve Kalkınma Partisi, yerel basının desteğiyle bugüne geldiğini unutmamalı.
"Bu yasa bu haliyle Meclise geldiği taktirde yerel basın olarak Ankara'da bir eylem planlıyoruz. Anadolu basının sesini kesmeye kimsenin gücü yetmeyecek".
Bakan Beşir Atalay ne dedi?
Yasaya yönelik eleştirileri değerlendiren Bakan Atalay, "İktidara geldiğimizde ilk işimiz ihale ilanlarının limitlerini yükseltmek oldu. Hükümet olduktan sonra, limiti 13 milyon TL'ye yükselttik. Yerel basını kurtarmış olduk" demişti.
Yerel basın örgütleriyle bağlantıda olduğunu bildiren Bakan Atalay, "Biz, hükümet olmadan kısa süre önce, yerel yazılı basın ilan limitleri 25 bin YTL'ye kadar düşürülmüştü. Neredeyse yerel gazeteler çöküyordu. Hükümet olduktan çok kısa süre sonra o limiti 13 milyon YTL'ye yükselttik. Yerel basını kurtarmış olduk" diye konuşmuştu.
Bakan Atalay, yerel basını güçlendirmek için ne gerekiyorsa yapmaya çalıştıklarını savunarak, "Yerel basın kendisini okutmalı. Yani o ilde yaşayan insanlar o gazeteyi bilmeli. Vatandaşlar, 'ben her gün bu gazeteyi almazsam, bu ilde olup bitenlerden haberdar olamam' diyebilmeli" diye konuştu. (EÖ)