Sınav sisteminin değişmesi nedeniyle hazırlık sınıfını geçemeyen Anadolu Üniversitesi öğrencileri, haziran ayından beri sürdürdükleri mücadelelerine bugün de devam etti; ancak polis eyleme gazla müdahale etti.
Şehir merkezinde toplandıktan sonra sloganlar eşliğinde Yunus Emre Kampüsü'nde yer alan rektörlük binasına yürüyen öğrenciler, güvenlik görevlileriyle yaşanan arbede sonucu binaya girebildi. Kendi aralarından seçtikleri temsilci öğrencinin, rektörlükten birisiyle görüşmesini isteyen öğrencilerin talebi kabul edilmedi. Öğrencilerden dağılması istendi.
Öğrencilerin dağılmaması üzerine çevik kuvvet ve özel güvenlik görevlileri biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Öğrencileri kampüs dışına kovalayan çevik kuvvet, okul dışında da biber gazı ve su müdahalesine devam etti.
Özel güvenlik görevlisi, Tarık Sabra isimli öğrencinin göğsüne copla vurdu. Darbe sonucu fenalaşan ve hastaneye kaldırılan Sabra, göğüs travması teşhisiyle tedavi altına alındı.
Ne olmuştu?
Anadolu Üniversitesi'nde zorunlu hazırlık sınıfı kapsamında, öğrenciler bir yıl İngilizce eğitim alıyorlar ve sene sonunda yapılan sınavı başarabilirlerse kazandıkları bölüme geçme hakkı kazanıyorlardı. Ancak geçtiğimiz sene hazırlık sınıfı sistemi değiştirildi ve yerine Bilkent Üniversitesi'nden alındığı söylenen daha zor bir sınav sistemi getirildi.
Değişen yeni sistem sonucunda 4000 hazırlık öğrencisinden yalnızca 240'ı sınavda başarılı oldu. Başarısız öğrencilerin bir kısmı sınıf tekrarı yapmak durumunda kalırken, iki sene üst üste başarısız olan öğrencilerin elinden derslere devam etme hakları alındı ve yalnızca hazırlık sınavlarına girebilecekleri söylendi.
Öğrenciler tüm bu olumsuzluklara karşılık, geçtiğimiz haziran ayında rektörlük önüne çadır kurarak hak arama mücadelesine başladılar. Çadır eyleminin onuncu gününde gerçekleşen ve 1500 öğrencinin katıldığı eylem sonucunda rektörlük binası işgal edildi. İşgal sırasında öğrencilerle görüşen rektör yardımcısı öğrencilere af sözü verdi.
Okulun web sitesinden 4 Temmuz'da af kararı yayınlandı. Bu karar doğrultusunda pek çok öğrenci ertesi günkü hazırlık geçme sınavlarına girmedi. Ancak af kararı ertesi gün siteden kaldırılınca öğrenciler bir kez daha mağdur konumuna düştü. Çünkü af kararı öğrenimine devam eden öğrencileri değil, üniversiteye yeni giriş yapacak olan öğrencileri kapsıyordu.
Öğrenciler ne dedi?
Tarık Sabra, Sinema Televizyon Bölümü: Hazırlıkta iki sene sınava girme hakkımız var. İkinci seneden sonra örgün eğitim hakkımız elimizden alıyor ve sadece sınavlara girebiliyoruz. Çözüm istiyoruz. Kendi üniversitemizde, okulun öğrencileri olarak yetkililerle görüşemiyoruz ve üstüne üstlük özel güvenlik görevlilerinden dayak yiyoruz.
Grafik Tasarımı öğrencisi: Buraya gelirken hazırlığın zorunlu olduğunu biliyorduk. Var olan sisteme hazırdık ancak sistemin değişeceğini bilmiyorduk. Bu sene tepeden inme bir sistem geldi. Çok kişi mağdur oldu. (İD/NV)