Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), nesli tehlike altında olan Anadolu leoparının yeniden görüntülendiğini duyurarak görüntüsünü paylaştı.
"Efsane bütün heybetiyle bu kadim topraklarda yeniden görüntülendi" diyerek sosyal medyadan paylaştığı notta DKMP, "Bu kadim topraklar ilelebet onun yurdu olsun diye izlerini sürüyor, işaretlerini takip ediyor ve onu koruyoruz" dedi.
Efsane Bütün Heybetiyle Bu Kadim Topraklarda Yeniden Görüntülendi
— Milli Parklar (@milliparklar) June 3, 2023
Anadolu Parsı, Panthera pardus
Bu kadim topraklar ilelebet onun yurdu olsun diye izlerini sürüyor, işaretlerini takip ediyor ve onu koruyoruz.
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği IUCN verilerine… pic.twitter.com/UMpQTdM7xQ
Anadolu leoparı hakkında
Leopar, 36 kedi türü içinde, en geniş yayılışa ve besin yelpazesine sahip olmasına rağmen, dünya genelinde Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Kırmızı Listesi'nde nesli tehlike altındaki türler arasında bulunuyor.
Türkiye'de, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde 1974'te öldürülen Anadolu leoparının bu türe ait son üye olduğu ve Türkiye'de neslinin tükendiği düşünülüyordu. DKMP Genel Müdürlüğünün arazi çalışmaları sırasında rastlanan iz ve işaretler üzerine, bunun aksi yönünde bulgulara ulaşılması ile arama çalışmaları başlatılmıştı.
Bölgede başlatılan çalışmalar sonucu ilk olarak 25 Ağustos 2019'da erkek bir leopara ait fotoğraflar fotokapana yansıdı. Bunun üzerine sistematik veri toplama çalışmaları başlatıldı. Farklı bir bölgede bir erkek leopara daha rastlandı.
DKMP Genel Müdürlüğü'ne gelen ihbarların da değerlendirilmesiyle en az dört farklı alanda leoparlar olduğu belirlendi.
Bunun üzerine Anadolu leoparının kapsamlı bir araştırmayla mevcut ve potansiyel yaşam alanlarının acilen belirlenmesi amacıyla Leopar Araştırma Birimi kuruldu. Leopar Eylem Planı oluşturulması için de çalışma başlatıldı.
(AÖ)