* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
Türkiye'nin dört bölgesinde daha önce varlığı kanıtlanan Anadolu leoparı, bu kez Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yerleştirilen fotokapan aracılığıyla görüntülendi.
Bakanlık, görüntüyü sosyal medya hesabından paylaşarak "Ülkemizde varlığı kanıtlanan Anadolu leoparını bir kez daha görüntüledik. Neslin artsın çoğalsın, bu topraklarda hep var olasın. Anadolu leoparını izlemeye devam edeceğiz," dedi.
Ülkemizde varlığı kanıtlanan Anadolu Leoparı’nı bir kez daha görüntüledik????
— T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı (@TCTarim) October 10, 2022
Neslin artsın çoğalsın, bu topraklarda hep var olasın????
Anadolu Leoparı’nı izlemeye devam edeceğiz. pic.twitter.com/wQkh8gdMeB
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan Anadolu leoparının Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce (DKMP) ülkede tespiti ve korunması için yürütülen çalışmalar devam ediyor.
Anadolu leoparı hakkında
Leopar, 36 kedi türü içinde, en geniş yayılışa ve besin yelpazesine sahip olmasına rağmen, dünya genelinde Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Kırmızı Listesi'nde nesli tehlike altındaki türler arasında bulunuyor.
Türkiye'de, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde 1974'te öldürülen Anadolu leoparının bu türe ait son üye olduğu ve Türkiye'de neslinin tükendiği düşünülüyordu. DKMP Genel Müdürlüğünün arazi çalışmaları sırasında rastlanan iz ve işaretler üzerine, bunun aksi yönünde bulgulara ulaşılması ile arama çalışmaları başlatılmıştı.
Bölgede başlatılan çalışmalar sonucu ilk olarak 25 Ağustos 2019'da erkek bir leopara ait fotoğraflar fotokapana yansıdı. Bunun üzerine sistematik veri toplama çalışmaları başlatıldı. Farklı bir bölgede bir erkek leopara daha rastlandı.
DKMP Genel Müdürlüğü'ne gelen ihbarların da değerlendirilmesiyle en az dört farklı alanda leoparlar olduğu belirlendi.
Bunun üzerine Anadolu leoparının kapsamlı bir araştırmayla mevcut ve potansiyel yaşam alanlarının acilen belirlenmesi amacıyla Leopar Araştırma Birimi kuruldu. Leopar Eylem Planı oluşturulması için de çalışma başlatıldı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de Dünya Biyoçeşitlilik Günü etkinliğinde, Anadolu leoparının görüntüsünü sosyal medya hesabından paylaşarak "Onları korumak zorundayız, bu yüzden yaşam alanlarını gizli tutacağız." demişti.
İzleme Önerisi2019 yılında Hollanda'da düzenlenen IDFA'da En İyi Belgesel Ödülü'nü alan "Sıddık ve Leopar", Kürdistan'da yıllardır görülmeyen Pers leoparın izlerini takip eden Sıddık'ın hikâyesini anlatıyor. Belgeselde Sıddık aracılığıyla bir metafor olarak kullanılan leopar, Kürtlerin dört parçada da yaşama dair umutlarını ve hasretlerini dile getiren bir araca dönüşüyor: Yönetmen: Reber Dosky |
(TY)