2002 yılında Anadolu Kültür’ün kuruluşunun hemen ardından İstanbul ve Diyarbakır’dan kültür sanat ve sivil toplum insanlarının katılımıyla hayata geçen Diyarbakır Sanat Merkezi, bugüne kadar sinema, fotoğraf, edebiyat, görsel sanatlar ve gösteri sanatları alanında yüzlerce etkinlik, atölye ve buluşma gerçekleştirdi.
Güncel aciliyetli krizler tartışılıyor
DSM, 20. yılına girerken felsefe, kültür sanat ve sivil toplumun kesişim noktasında yer alan, hem Diyarbakır’ı ve bölgeyi hem Türkiye’yi ve dünyayı ilgilendiren konuları tartışmaya açan yeni bir program düzenliyor.
Muhtemel Gelecekler: Sanat, Kültür ve Siyaset Alanında Güncel Tartışmalar Programı, farklı disiplinlerden ve alanlardan bakış açılarının genişlettiği bir evrende, güncel aciliyetler ve krizleri tartışmanın imkânlarını arıyor.
Bugün uzun, çok geniş ölçekli ve bütün insanlığı tehdit eden yapısal bir krizin içindeyiz. Karşı karşıya bulunduğumuz gelecek; kaynakların tükendiği, çatışmaların olağanlaştığı, türlerin yok olduğu, doğal afetlerin tarih boyunca görülmemiş oranlarda arttığı bir gelecek.
Demokrasinin bir ortaklık anlatısı olarak gücünü yitirdiği, kurumların temsil yeteneğinin aşındığı, ekonominin yeniden dağıtım özelliğini radikal bir biçimde kaybettiği, sınırlar arasında ve sınırların içindeki eşitsizliğin giderek arttığı, toplumsal kutuplaşmanın ve nefretin büyüdüğü bir krizle karşı karşıyayız.
Online izlenebilir
Böylesi bir dünyada ahlaki hayal gücümüzü insan eyleminin ve yaratısının dehşetini kavrayabilecek düzeyde nasıl geliştirebiliriz? Bu zamanın izdüşümü olan felaket, korku ve umut duyguları nelerden besleniyor ve ne tür farklı kesişimsellikler yaratıyor? Bizi bekleyen muhtemel geleceği (gelecekleri) nasıl şimdinin içinde yeniden kurgulayabiliriz? Distopya ve felaket bugünde ise, gelecek umudun alanı olabilir mi?
Konuşmacılar: Evren Balta, Tanıl Bora
Moderatör: Övgü Gökçe Yaşa (Diyarbakır Sanat Merkezi Program Koordinatörü)
Etkinliği Diyarbakır Sanat Merkezi youtube kanalından izleyebilirsiniz.
Muhtemel Gelecekler: Sanat, Kültür ve Siyaset Alanında Güncel Tartışmalar programı, 2020 sonrasında dünya genelinde içerdiği aciliyetlerle tarihsel bir kırılmaya işaret eden, toplumsal, ekonomik ve ekolojik krizlerin beraberinde getirdiği güncel durumdan yola çıkıyor. Program, farklı disiplinlerde süregiden tartışmaları ilişkilendirerek muhtemel gelecekleri anlamlandırmaya çalışan, kültür sanat, sivil toplum ve siyaset gündemlerinin kesişim noktalarına bakan bir konuşma ve kapalı seminer programı olarak tasarlandı.
Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından yürütülen Muhtemel Gelecekler, Sanat, Kültür ve Siyaset Alanında Güncel Tartışmalar Programı, Anadolu Kültür işbirliği ve Türkiye Fransız Kültür Merkezi desteğiyle gerçekleşiyor.
(EMK)