- Baban bu mu? Şimdi çok yaşlı olmalı!
- Babam öldü ama yaşlılıktan değil..
- Peki annen?
- Öldü
- Amcan?
- O da öldü
- Peki şu?
- O da
- Ya o?
- Öldü
Eski bir fotoğraf üzerinden bir çocuğun ninesine geçmişiyle ilgili sorduğu sorulara karşılık aldığı cevaplar...
Nine Mari, Cezayir'den Fransa'ya yaşamak için oğlunun yanına geldiği anda küçük torunu Mahmud'un kafasını kurcalayan bir gizem belirmeye başlar. Bu ilk karşılaşma anında bir türlü çözemediği ninesinin bu "sırrı" nedir?
Aras Yayıncılık'ın çizgi roman dizisinin ilk kitabı, "Ermeni Ninem" Fransa'ya, Toulon kıyılarına götürüyor okuru. Hikâyenin başlangıç noktasında ise Cezayir, hatta ondan da önce Anadolu toprakları var. Farid Boudjellah'ın çizip hikayeleştridiği kitabın çevirisini ise Hande Topaloğlu Hartmann yaptı.
Küçük Mahmud'un, ninesiyle bu beklenmedik karşılaşmasından sonra yaşamı biraz daha değişir. Nine Mari varlığıyla hem evin içinde hem de torunlarının hayatında günden güne daha fazla yer edinirken, Mahmud da izleri takip ederek bu sırrı çözmeye çalışır.
Nine Mari'nin unutmak istedikleri, konuşmak istemedikleri, Mahmud'un köklerine dair merak ettikeri kafasını iyice karıştıracaktır. Bilmece günbegün aydınlanırken, Mahmud keşfetmeye başladığı köklerinin iç içe örülmüşlüğü karşısında bocalayacaktır.
"Yıl 1915, haziran ayı ya da biraz daha geç, belki ağustos. İstanbul. Nasıl emin olabiliriz? Bir gar; Haydarpaşa... ya da başka bir yer, Anadolu'nun tren yolları üzerinde bir başka şehir."
Farid Boudjellal'ın ninesi Mari Karamanyan'dan esinlenerek hayata geçirdiği kitabın sonunda ise Martine Lagardette'in Mari'nin hayatına odaklanan ve bir ömür boyu süren sürgün hikâyesi ve fotoğraflar da yer alıyor.
Farid Boudjellal hakkında1953'te doğdu. Fransa'nın en önemli çizerleri arasında yer alır. 1978'de başladığı kariyerinde "L'Oud", "Le Gourbi", "Ramadan", "Abdullah" başlıklı çizgi romanlarıyla büyük başarı kazandı.Pek çok Fransızca gazete ve dergi için çalıştı. Cezayirli, Ermeni ve Fransız kimliklerinin harmanlandığı geçmişinden ilham alarak Avrupa'daki ırkçılığa karşı bir arada yaşamı savunan çizgi romanlar üreten Boudjellal, sanat yaşamına devam ediyor. |
(AÖ)