TZP Kurdi, başlattığı anadilinde eğitim kampanyasını "Yaşamın her alanında Kürtçe konuş, Kürtçe yaz ve Kürtçe oku" sloganıyla genişletti. TZP Kurdi'den Adil Ercan, "Evde ve kamusal alanda bütün hakların anadillerinde eğitim görmesini, Kürtçenin gelişmesini istiyoruz. Kampanya sadece okullarda değil yaşamın her alanında sürecek" dedi.
Yürüttükleri kampanyayla ilgili bianet'e konuşan Ercan, "Anadilinde eğitimi kampanyasını genişlettik" dedi:
"Anadilini öğrenmek için kampanyalar aslında konunun zayıf yanıdır. Evet, asimilasyona uğramış bir dilin öğrenilmesi için kampanyalara başvurulur biz de böyle yaptık. Ama bu yeterli değil; Kürtçe yaşamın her alanında kullanılmazsa gelişmeyecek, çocuklarımız bu dili öğrenemeyecek."
Kürtçe dersler parasız veriliyor
Ercan, kampanya kapsamında Diyarakır, Van ve Batman il merkezleri, ilçe ve belde belediyelerinin Eğitim Destek evlerinde çocuklara ve çeşitli kurumlarda çalışan görevlilere Kürtçe ders vermeye başladıklarını anlattı:
"Çocukların yanı sıra artık, kurumlarda çalışan görevlilere de Kürtçe dersler veriyoruz. İl ve ilçe belediyelerinin Eğitim Destek evlerinde çocuklara ders veren eğiticiler, çeşitli kurumlarda çalışan görevliler de atölyelerimizde Kürtçe dersler alabiliyor."
TZP Kurdi'nin açtığı atölyeler dışında Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği'nin (Kudi- Der) de kampanya kapsamında Kürtçe dersler verdiğini anlatan Ercan, "2000lerin başında Kürtçe kurslar için yasal izin çıktı ama bunlar paralı olduğu için fiyaskoyla sonuçlandı. Biz bütün dersleri parasız veriyoruz" dedi.
Ercan Kürtçenin eğitim dili olması için bir imza kampanyası da başlattıklarını, toplanan imzaların Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO ve Avrupa Birliği (AB) kurumlarına sunulacağını anlattı.
Kürtçe savunma için çağrı
Kürtçenin sadece okullarda, kurslarda değil mahkemelerde de kullanılması için çağrı yaptıklarını hatırlatan Ercan, Diyarbakır'da görülen KCK davasına değindi:
"KCK davasında sanıkların anadilinde savunma hakkı mahkeme tarafından reddedildi. İnsanlar hem çeşitli iddialarla suçlanıyor hem de kendini ifade edebilmesi, suçlamalara cevap verebilmesi için anadilinde konuşmasına imkan tanımıyorlar.
"Anadilinde konuşmak insanın en temel hakkıdır ama bu dili geliştirmeyi kenara bırakın, konuşmamıza bile izin verilmiyor. Anadilde eğitim, savunma haklarını tanımak devletin farzıdır. Ben her türlü vatandaşlık görevimi yerine getiriyorum, askerlik yapıyorum vergimi veriyorum ama anadilimde konuştuğum, sorunlarımı dile getirdiğim için cezalarla yüz yüze kalıyorum."
TZPKurdi bu yaz başında yaptığı kongrede eğitimde anadil kampanyası başlatmış, bunun yanı sıra resmi kurumlarda ve mahkemelerde Kürtlerin anadillerinde konuşması ve savunma yapması; Türkçeleştirilen yer isimlerine Kürtçe isimlerinin geri verilmesi için çağrı yapmıştı. (SP/EÖ)