Anadili Kadınları, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı için Kürtçenin Kurmancî, Soranî, Kelhurî, Zazaki ve Hewremanî lehçelerinde seslendiler.
Anadili Kadınları yayınladıkları videoda, Kürt Dil Bayramı’nı “Em jinên ku ji gel û neteweyên cur bi cur pêk tên roja cejna zimanê kurdî pîroz dikin. Cejna zimanê Kurdî pîroz be!, Roşanê Kurdkî Pîroz Bo!, Roca Zoné Kurdi firaz bo!” sözleriyle kutladılar.
Kurmancî, Soranî, Kelhurî, Zazaca ve Hewremanî lehçelerindeki şarkılar şöyle:
Kurmancî: Bi xemil, rewş e, şîrîn û xweş ê, zimanê kurdî. / Süslü, endamlıdır, tatlı ve hoştur, Kürt dili.
Zazaki: Vengê xo rindek o, şîrîn û nazdar o, zoanê kurdî. / Hoş makamlıdır, tatlı ve nazlıdır, Kürt dili.
Soranî: Kewkebî çiyakan e, qaspey kewan e, zimani kurdî. / Dağların yıldızıdır, kuşların ululuğudur, Kürt dili.
Kelhurî: Qezel û helbest e, şemdani dest e, ziwani kurdî. / Gazel, şiirdir, eldeki şamdandır, Kürt dili.
Hewremanî: Beytû Feqî hen, dengû Xanî hen, ziwanû kurdî. / “Feqî'nin beytidir, Xanî'nin sesidir, Kürt dili.
Niçin 15 Mayıs?15 Mayıs 1932'de Celadet Ali Bedirxan öncülüğünde yayın hayatına başlayan Hawar dergisi yayın tarihi bugün Kürt Dili Bayramı kabul ediliyor. Kürt yayıncılığının dönüm noktası sayılabilecek kadar önemli bir dergi olan Hawar, Şam'da yayın hayatına başladı. Yayınlandığı tarihten itibaren Kürt düşünce ve yayın dünyasına çok önemli katkılar sunan ve Kürt yayıncılığı için milât görevini üstlenen dergi 57 sayı çıktı. Birçok Kürt aydınını çevresinde toplayan Hawar dergisinde, Kürtçenin Kurmancî, Kırmancki ve Sorani lehçelerinin yanında Fransızca yazılara da yer verildi. Dergide yer alan yazarlardan Celadet Ali Bedirxan, Rewşan Bedirhan, Dr. Kamuran Ali Bedirhan, Osman Sebri, Kadrican, Cegerxwîn, Mustafa E. Boti, Kadri Cemal Paşa, Dr. Nurettin Zaza, Lawê Fendi, Ahmet Nami, Hasan Hişyar, Bişarê Segman, Nêravan, Reşit Kürt, Kurmancî lehçesiyle yazdı. Goran, Tevfik Vehbi, Abdullah Esiri, Şakır Fettah, Hevindê Sorî, Lawêki gibi isimler de Soranî lehçesiyle yazıyordu. İlk 23 sayısı Latin ve Arap harfleriyle yayınlanan dergi, 24. sayıdan sonra tamamen Latin harfleriyle hazırlandı ve Latin harfleriyle basılan ilk Kürtçe dergi oldu. 1943'te yayın hayatına son veren dergiyi Celadet Ali Bedirxan, "Hawar bilimin sesidir. Bilim ise insanın kendini tanımasıdır. Kendini tanımak kurtuluş ve güzelliğin yolunu açar. Kendini tanıyan herkes, kendisini tanıtabilir de. Hawar'ımız her şeyden önce dilimizin varlığını tanıtacak. Çünkü dil bizim temel varlık sebebimizdir. Hawar yeni doğandır ve bizim, Kürtlerin çocuğudur" sözleriyle tanımlıyordu. |
(RT)