Sürekli olmayan münferit müzik eserleri ve sinema filmlerinin yayınının zaten 25 Ocak 2004 tarihli "Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmeliğin" 7. maddesine göre serbest olduğunu ifade eden Doğan, bianet'e verdiği bilgide, zaten 2000'li yıllardan bu yana Kürtçe müzik yayınında bir sorun yaşamadıklarını söyledi.
"Anadilde yayın yönetmeliği tamamen gözden geçirilsin".
Varolan koşullarda ciddi zorluklarla yayın yaptıklarını açıklayan Doğan, RTÜK'ün münferit yayınlarla ilgili değil düzenli yayın şartlarında kolaylık sağlamasını bekliyor: "Yönetmeliğin kapsamı bu şekilde kaldığı sürece sıkıntılar sürecek. Eğer bu konuda bir adım atılmak isteniyorsa, yönetmelik tamamen gözden geçirilsin."
Yönetmelikteki yayın sürelerinin kaldırılmasını talep eden ve "Kürtçe Yayında Sınır Kalktı" haberlerine tepki gösteren Cemal Doğan, asıl, anadilde yayın yapan kuruluşları en çok zorlayan koşul olarak değerlendirdiği çeviri zorunluluğundan vazgeçilmesini istedi:
"Çeviri zorunluluğu yüzünden canlı yayın yapamıyoruz. Sıcağı sıcağına bir gündemi canlı olarak tartışıp yer veremiyoruz".
Doğan, yakında Kürtçe film yayınına başlayacaklarını açıkladı.
"Siyasi tartışma programı veya çocuk programı yasak"
Gün TV yetkilisi, yönetmelikte yetişkinlere yönelik tanımlanan 10 program türü (haber, müzik, genel halk sağlığı, çevre bilincinin oluşturulması, ev ekonomisine katkı, ekonomi, spor, magazin, tarım ve hayvancılık ve geleneksel kültür tanımına yönelik yayınlar) dışında yayın yapamamaktan da şikayetçi.
"Program türlerindeki bu sınırlamalar da kaldırılarak yayınlama özgürlüğünün gereği yapılmalı. Siyasi tartışma programı veya çocuklara dönük program yapamıyoruz. Yönetmelikte tanımlı olduğu için din içerikli program da yapılamıyor."
RTÜK, "Gün TV" dışında, Diyarbakır "Söz TV" ve Şanlıurfa "Medya FM" yayın kuruluşlarına Kürtçe Kırmançi yayın yapmalarına izin vermişti.
Yönetmelikte "münferit yayın"
Anadilde yayın yönetmeliğinin "Değerlendirme, izin" başlıklı 7. maddesine göre, "Üst Kurul, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde yayın yapmak isteyen kamu ve özel yayın kuruluşlarının başvurularındaki bilgi ve belgeleri inceler ve bu yönetmelik hükümlerini yerine getiren kuruluşlara yayın izni verir.
"Türkçe yayın yapan yayın kuruluşlarının, günlük, aylık ve yıllık yayın planları göz önüne alındığında süreklilik arz etmeyen münferit müzik eserlerinin yayınları ve sinema filmlerine yer verilmesi bu izin kapsamı dışında değerlendirilir. Yayın kuruluşlarının başvurusunun Üst Kurulca reddi kararlarına karşı yargı yolu açıktır." (EÖ/TK)