Hükümetin hazırladığı, anadilde savunma yapılmasına olanak tanıyan kanun tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 13 maddeden oluşan tasarının gerekçesinde, "sanığın sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edeceğini belirttiği başka bir dilde yapılmasına imkan tanındığı" belirtildi.
"Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", kanunun "tercüman bulundurulacak haller" başlıklı maddesinde düzenleme öngörüyor.
Buna göre, meramını anlatabilecek ölçüde Türkçe bilen sanık da iddianamenin okunması, esas hakkında mütalaanın verilmesi üzerine sözlü savunmasını, kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapabilecek.
CNNTürk'ün haberine göre, sanık, savunma yapacağı oturumda tercümanını hazır bulundurmak zorunda olacak.
Tasarıda, "Bu imkan yargılamanın sürüncemede bırakılması amacına yönelik kullanılamayacak" ibaresi de yer alıyor.
Soruşturma evresinde dinlenen şüpheli, mağdur veya tanıklar da aynı haktan yararlanabilecek. Tercüman, hakim veya savcı tarafından atanacak.
Yeni ceza ertelemesi
Yasa tasarısıyla hapis cezasının infazının hastalık nedeniyle ertelenmesi hallerine yeni bir erteleme nedeni getiriliyor.
"Ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettirememe" hali de infazın ertelenmesi nedenleri arasına alınıyor.
Buna göre; maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen mahkumun cezasının infazı, iyileşinceye kadar geri bırakılabilecek.
"Örgüt suçlarına" erteleme yok
Tasarıya göre, kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerin gelen hükümlünün istemi üzerine Cumhuriyet başsavcılığınca ertelenebilecek.
Terör suçları, örgüt faaliyetleri kapsamında işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar, mükerrerlere özgü infaz rejimi uygulamasına karar verilenler ile disiplin hapsine mahkum olanlar hakkında erteleme uygulanmayacak.
Altı aylık üniversite izni
Hapis cezasının infazına başlanmış olsa bile hükümlünün yükseköğrenimini bitirebilmesi, ana, baba, eş veya çocuklarının ölümü veya bu kişilerin sürekli hastalık ve malullüleri nedeniyle ailenin ticari faaliyetlerinin yürütülebilmesinin veya tarım topraklarının işlenebilmesinin imkansız hale gelmesi veya hükümlünün hastalığının sürekli tedaviyi gerektirmesi gibi zorunlu hallerde, altı aya geçmeyen sürelerle hapis cezasının infazına ara verilebilecek. Ancak bu ara verme iki defadan fazla olamayacak.
Hükümlüler eşleriyle yalnız görüşebilecek
Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan evli hükümlüler, üç ayda bir kez olmak üzere üç saatten 24 saate kadar eşleri ile ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın görüşme yapabilecek. (AS)
* Tasarının tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.