Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA), 21 Şubat Dünya Anadil Günü çerçevesinde, "Anadil Temelli Çok Dilli Eğitim Modellerini Tartışıyoruz" başlıklı bir panel düzenliyor.
Diyarbakır'daki DİSA'da 26 Şubat Pazar günü saat 14:00'te düzenlenecek panelde, Amed Kurdî-Der'den Adil Qazî, Vate'den Netice Altun ile Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları'ndan Müge Ayan Ceyhan konuşmacı olarak yer alıyor.
DİSA'dan Şerif Derince'nin sunumuyla gerçekleşecek panelin öncesi yapılan açıklamada, "Türkiye'de birçok dil gibi Kürtçenin de halen eğitimde ve resmi kurumlarda kullanılabilmesi söz konusu değil" dendi.
"Kürtçe, hala devlet katında 'bilinmeyen dil' olarak geçiyor, 'gayri-medeni bir dil' olarak tanımlanıyor."
DİSA, Kürtçenin üzerindeki yasakların kalkması için değerli bir mücadele verilmeye devam edildiğini ifade ederek, dilin eğitim ve öğretimde kullanılması talebinin bu mücadelede önemli bir yer kapladığına dikkat çekti.
"Türkiye'de bugüne dek eğitimde anadilinin kullanılması konusunda çeşitli platformlarda yürütülen tartışmalar daha çok farklı ülke bağlamlarında çeşitli modellerin nasıl uygulandığına odaklandı. Ancak Kürt öğrencilerin eğitimlerinde ne tür eğitim modellerinin kullanılabileceğine dair somut öneriler yeterince ortaya çıkmadı."
Panel, Türkiye'de eğitimde anadilinin kullanılmasını gündemleştirmek ve anadil temelli somut çok dilli eğitim modellerini kamuoyuna sunma ve tartışmaya açma amacı taşıyor.
Panelde, "Anadili Temelli Çok Dilli ve Çok Diyalektli Dinamik Eğitim Modelleri" raporu da açıklanacak.
DİSA, "Türkiye'de Kürtlerin ve eğitimlerinde anadillerinden mahrum edilen herkesin maruz kaldıkları ayrımcılık ve eşitsizlikleri ortadan kaldırabilecek, anadil temelli çok dilli eğitim modellerinin ilk taslağına katkıda bulunacak bir tartışmayı hep birlikte yürütmeyi amaçladıklarını" duyurarak, konu hakkında görüş ve öneri sunmak isteyen herkesi panele davet etti.
* 26 Şubat Pazar, Saat: 14:00
* Adres: Kurt İsmail Paşa 2. Sk. Güneş Plaza No: 18 21100, Yenişehir/ Diyarbakır
* Telefon: 0412 228 1442
* Web sitesi: www.disa.org.tr