"Almanya'da yaşayan dördüncü nesil göçmenlerin anadili Almanca olmalı."
Bu sözler Almanya'nın Federal Aile Bakanı Kristina Schröder'e ait. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Schröder, önümüzdeki yıl anaokuluna başlayacak üç yaşındaki çocuklara, dört yıl boyunca Almaca ek dersler verileceğini açıkladı.
Schröder bu projenin hedefinin sadece göçmen çocukları olmadığını, Alman çocukların da anadillerini kullanmakta zorluk yaşadığını söyledi.
12 milyar Euro'luk eğitim bütçesinden 440 milyon Euro pay ayrılan proje kapsamında dört bin anaokulunda, Almanca derslerin verileceği sosyal merkezler açılacak.
"Eğitim sistemi çok kültürlü değil"
Konuyla ilgili bianet'in sorularını yanıtlayan Sol Parti (Die Linke) Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili Kadriye Karcı, "Böyle projelerin gündeme gelmesi bize, Alman devletinin yıllardır dil eğitimi konusunda gerekli olan düzenlemeleri yapmamış olduğunu gösteriyor" dedi:
"Almanya'da eğitim çok kültürlü değil, bunun için de bir şey yapılmıyor. İnatla Alman eğitim sistemi sürdürülüyor. Ders programlarında çeşitlilik yok. Bakanın söylediği gibi dördüncü nesilde dil sorunu varsa bu çocukların zekâlarının yersiz olmasından değil, eğitimin çok kültürlü olmamasından kaynaklanıyor."
"Kısa vadeli çözüm realist değil"
Almanya'daki entegrasyon tartışmalarının hep "dil sorunu" üzerinden yürütüldüğünü söyleyen Karcı, şöyle devam etti:
"Alman toplumunda var olan sorunlar sadece dil sorununa indirgeniyor; buraya hapsediliyor. Göçmenler dil bilmeyen sorunlu bir grup gibi yansıtılıyor. Sanki dil sorunu çözülürse bütün problemler çözülür gibi davranıyorlar. Oysa yapılan araştırmalar gösterdi ki sadece göçmenler değil, Alman çocuklar da dili bilmiyor. Bu da Alman eğitim sisteminin kötü olduğunu gösterir."
"Hiç kimse çocuklar Almanca konuşmasın demiyor" diyen Karcı, "Almanya'daki dil eğitiminin şimdi yapıldığı gibi ek derslerle çözüleceğini zannetmiyorum. Almanya çok kültürlü bir ülke, buranın realitesi bu. Kısa vadeli çözümler yerine, gerçeklik kabul edilerek, çok kültürlü eğitim sistemine geçilmesi gerekiyor. Çocuklar iki, üç dili birlikte çok iyi öğrenebiliyorlar" dedi. (SP)
Fotoğraf: Die Tagezzeitung'dan alındı.