Talim Terbiye Kurulu'nun internetten yayınladığı "Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi" Kürtçe Öğretim programı kitapçığında ana dil sözcüğü sadece kaynakça ve materyal bölümünde geçiyor.
Bu yıl, ilk kez okullara "Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi" kapsamında seçmeli ders olarak ana dil dersi giriyor.
Haftada iki saat görülecek ve 5,6,7 ve 8. sınıftaki öğrencilerin seçebileceği derslerde, hangi diller, hangi okullarda verilecek henüz kesinleşmedi. Tüm seçmeli derslere başvuru için bugün son gün; seçmeli dersin açılması için yeterli sayının 10'u bulması gerekiyor.
En çok talebin Kürtçe ve Çerkesçe'den olacağı tahmin ediliyor. Bu yıl Kürtçe derslerini Kürtçe bilen Edebiyat ve Türkçe öğretmenleri verecek. Ancak Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, geçtiğimiz günlerde "Öğretmen bulamazsak, bir yıl bekleriz. Halk bizi anlayışla karşılar" demişti.
"Kürtçeye ilgisini arttırmak"
Talim Terbiye Kurulu'nun dün yayımladığı "Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi" Kürtçe Öğretim programı kitapçığında, ana dil sözcüğü iki kez geçiyor. Birincisi, dersin dinleme bölümünde kullanılacak CD'ler "Doğru ve akıcı bir üslup ile anlaşılır ( telaffuz, vurgu ve tonlama ) ve mümkünse ana dili Kürtçe olan kişiler tarafından hazırlanmalıdır" deniyor. İkincisi ise kaynak bölümünde bir akademisyenin "Ana dili öğretimine yeni yaklaşımlar" isimli çalışması.
Kürtçe'nin Kurmancca ve Zazaca lehçeleri için ortak hazırlanan öğretim kitapçığında bu derslerin amaç bölümünde de ana dil eğitiminden bahsedilmiyor. Kitapçıkta, öğrencinin Kürtçeye ilgisini arttırmak, Kürtçenin yaşadığı kültürü tanımalarını sağlamak amaçlar arasında yer alıyor.
Tanıtım videolarında da diller yok
Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in açılışıyla seçmeli ders tanıtım videoları hazırlandı. Ancak bu tanıtımlarda "Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersi yer almadı.
Seçmeli dersler sayesinde "Özgür ve esnek yapıda bir sistem" amaçladıklarını belirten Dinçer, videolarda seçmeli derslerin özellikleri ve kazandırabileceklerinin anlatıldığını belirtti. Tanıtım videolarında, "Din, Ahlak ve Değerler", "Dil ve Anlatım", "Yabancı Dil", "Fen Bilimleri ve Matematik", "Sanat ve Spor" dallarında seçilebilecek dersler anlatılıyor.
Anayasada ana dil eğitim talebi
Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "tarihi bir adım" olarak nitelendirirken Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş "Kürtçe seçmeli dersi, devrimmiş gibi yutturamazlar. Bizim istediğimiz ana dilde eğitimdir" demişti.
BDP, yeni yapılacak anayasada, ''Resmi dilin öğrenilmesi şartıyla herkes, anadilde eğitim ve öğrenim görme hakkına sahiptir. Herkes kendi anadilinde kamu hizmeti görme, kamu idaresiyle olan ilişkilerinde anadilini kullanma hakkına sahiptir'' hükmünün yer almasını talep ediyor. (NV)