İstanbul'da Haziran sonunda yapılan NATO zirvesi sırasında yaşanan hak ihlallerini izlemek için kurulan NATO'ya Karşı Avukatlar'dan avukat Can Atalay da, George Bush'un tekrar Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanı seçilmesinin "1996'dan bu yana Irak İşgali örneğinde cisimleşen siyasetin kurgulayan ekibin iktidarda kalması olarak" yorumlanabileceğini söyledi.
Mater de, Atalay da, John Kerry'nin de Bush'tan daha "iyi" bir seçim olmadığını vurguladı.
Tayfun Mater ve Can Atalay, ABD Başkanlık seçimleri sonuçlarını ve Bush'un başkanlığının kesinleşmesi halinde, özellikle dış politika alanında yaşanabilecek gelişmeleri bianet'e değerlendiler:
"İşgal de, kampanyalar da devam edecek"
Amerikan halkının Bush'a oy vererek Irak işgaline de destek verdiğini söyleyen Mater, "Aynı halk bu seçiminin sonuçlarına da maruz kalacak kuşkusuz. Bu seçim Amerikan halkına daha fazla tabut olarak geri dönecek" dedi.
Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın geçtiğimiz gün yaptığı "Irak'ta direniş kazanıyor" açıklamasına atıfta bulunan Mater "Amerika'nın Irak'ta bataklığa saplandığı artık açıkça gözüküyor. Artık sadece Şiiler, o grup ya da bu grup değil Irak halkı bir bütün olarak işgale karşı çıkıyor" dedi.
Bush ya da Kerry'nin seçilmesinin Amerikan dış politikası üzerinde çok büyük bir fark yaratmayacağını söylediklerini de hatırlatan Mater "Zaten dış politika büyük sermaye, petrol lobisi vesaireden oluşan bir 'çete' tarafından yönetiliyor" dedi.
"Bush'un ne yapacağını zaten biliyoruz. Kerry ondan çok farklı olmasa da ne yapacağını bilmediğimiz biriydi. Ama ikisinden birinin seçilmesini istiyor değildik; orada olsak Ralph Nader'a oy verirdik."
Mater, Amerikan halkının dünyanın dört bir yanında Bush'a karşı yapılan kampanyalardansa Usame Bin-Laden'in açıklamalarından etkilendiğini söyledi.
Mater, "Kampanyalar ise devam edecek; biz de işgale ve Bush'a karşı çıkmaya devam edeceğiz" dedi.
"Hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına onay"
ABD'nin Irak'taki direniş karşısında sıkıştığını söyleyen Atalay, yönetimin yakın zamanda Suriye ve İran ile ilgili yaptığı açıklamaları hatırlatarak "Bu anlayış önümüzdeki dönemde dış politikada, askeri olarak olmasa da ideolojik olarak yeni 'terör odakları' yaratarak ilerlemek zorunda kalacaktır" dedi.
Atalay, Bush'un seçilmesinin 11 Eylül sonrasında yaratılan anti-terör mevzuatının yeni yasa ve uygulamalarla çeşitlenmesine de yol açacağını söyledi.
Atalay, "Bush'un kazanması, Amerikan halkının 'güvenliğin için hak ve özgürlüklerinden ödün ver' denklemini onaylaması anlamına da gelir" dedi.
John Kerry'nin de Bush'tan daha iyi bir seçenek olmadığını söyleyen Atalay "Hiçbir temel konuda Bush'un temel tezleri ile cepheden karşı karşıya gelmeyen bir adayın seçilmemesi belki de iyi oldu" dedi.
Neo-con diye anılan kliğin Amerika'da ve bütün dünyada, solu dahi egemenliği altına almış olmasının bu yönetimin yarattığı umutsuzluğun göstergesi olduğunu söyleyen Atalay, "Bu umutsuzluktan beslenen Kerry'nin, ona desteklerini açıklayan aydınlar açısından da bir hayal kırıklığı olacağı belliydi" dedi. (EÜ)