Amerikan Eczacılar Derneği (American Pharmacists Association, APhA), üyelerini idam cezalarında kullanılmak üzere ilaç teminine son vermeye çağırdı.
62 binin üzerinde üyesi bulunan dernek, eczacıların infazlara katılmasının, sağlık hizmeti sağlama görevleriyle çeliştiğini ifade etti.
Açıklamada, bu yeni politikanın APhA’nın daha önce aldığı kararlarla da tutarlılık gösterdiği belirtildi. APhA 2004’te zehirli iğneyle infazlarda kullanılan kimyasalların “ilaç” olarak adlandırılmasına karşı çıktığını açıklamıştı. 1985’te ise zehirli iğneyle gerçekleştirilen infazlara eczacıların katılmasını ya da katılmamasını öngören yasal düzenlemelere karşı olduklarını açıklamıştı.
APhA, eczacılıkta etik standartların belirlenmesinden sorumlu, ancak belirledikleri politikaların yasal bir bağlayıcılığı bulunmuyor.
Amerikan Tıp Derneği (American Medical Association), Amerikan Hemşireler Derneği ve Amerikan Anesteziyoloji Kurulu üyelerinin etik olarak infazlarda rol almaması yönünde politika belirlemişti.
32 eyalette idam yasal
ABD’de idamı yasaklayan 18 eyalet var. 32 eyalette ise zehirli iğne, elektrikli sandalye, gaz odası (Arizona, Missouri, Wyoming), asma veya kurşuna dizme yöntemleriyle idam cezası verilebiliyor. 2006-2013 arasında ABD’de senede ortalama 44,3 kişi idam edilmiş.
ABD’de idamın yasal olduğu eyaletlerin çoğunda idam sürecine katılanların isimleri gizli tutuluyor. Sağlık çalışanlarının büyük kısmı infazlarda yer almak istemese de, zehirli iğne protokolünü denetlemesi için infazlarda bir doktor hazır bulunduruluyor.
Örneğin Missouri’de 50’den fazla infaza katılan bir doktorun hatalı hekimlik uygulamaları (malpraktis) sebebiyle çok sayıda davası olduğu ve iki hastaneden kovulduğu ortaya çıkınca, mahkeme bu doktorun infazlara katılmasını yasaklamıştı.
Ayrıca bu kimyasalları temin eden eczaneler, bunu kamuoyuna açık bir şekilde yapmaktan çekiniyor. Birkaç sene önce Teksas’ta bir eczanenin idam için kimyasal temin ettiği duyulunca, eczane cezaevinden kimyasalların iade edilmesini talep etmiş ve cezaeviyle ilişkisini tamamen kesmişti.
ABD’de infazlarda kullanılan kimyasal karışımlarla ilgili de tartışmalar sürüyor. İdam mahkumlarının avukatları, bu karışımlarda hangi maddelerin kullanıldığını öğrenmek istiyor. İnfazdan önce kullanılan yatıştırıcı ilaçların işe yaramadığı konusunda da tartışmalar ve idam mahkumlarının zehirli iğneden değil, kalp krizinden öldüğü birçok vaka var. (ÇT)