* Fotoğraf: Pixabay
Brezilya'da Amazon yağmur ormanlarındaki kayıp, 2008'den bu yana en yüksek düzeylere çıktı. Ülkenin uzay kurumu Inpe'nin verilerine göre Ağustos 2019-Temmuz 2020 döneminde 11 bin 88 kilometrekarelik orman alanı yok edildi.
BBC Türkçe’nin haberine göre, bu, bir önceki yıla kıyasla yüzde 9,5'lik artış anlamına geliyor.
Bazı yetkililer, artış oranının geçen yıldan daha az olmasını bir gelişme işareti olarak değerlendirirken, Brezilyalı sivil toplum kuruluşu İklim Gözlemevi, “Bu sayılar, Brezilya devletinin ve ormanlarımıza bakan Amazonlar'da suçla mücadele eden denetleyici kurumların kabiliyetlerinin yok etmek için başarıyla yapılan girişimlerini yansıtıyor" dedi.
Bolsonaro madenciliği teşvik ediyor
Dünyanın akciğerleri olarak bilinen Amazon yağmur ormanları aynı zamanda küresel ısınmanın hızını yavaşlatan, yaşamsal önemdeki bir karbon deposu. Amazon aynı zamanda, üç milyon kadar farklı bitki ve hayvan türüyle, bir milyon yerli insana ev sahipliği yapıyor.
Bilim insanları orman arazisi kaybının, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun iktidara geldiği Ocak 2019'dan bu yana hızlandığını söylüyor.
Brezilya lideri, dünyanın en büyük yağmur ormanlarında tarım ve madencilik faaliyetlerini teşvik ediyor.
Bolsonaro’nun Amazonlar imtihanı
Bolsonaro'nun işbaşına gelmesinden bir yıl önce, 2018'de bölgedeki orman arazisi kaybı 7 bin 536 kilometrekareydi. Brezilya orman arazisi kaybını 2020'ye kadar 3900 kilometrekareye düşürme hedefi koymuştu.
Bolsonaro, yağmur ormanlarındaki tarım ve madencilik faaliyetlerini teşvik etmesinin yanı sıra, çevre yasalarını ihlal eden çiftçi ve kerestecileri gözaltına alıp, para cezası verme yetkisi olan federal kuruluşların bütçesini kesti.
Bolsonaro daha önce Inpe'nin ormansızlaşma verilerine karşı çıkmış, geçen yıl da kuruluşu Brezilya'nın şöhretini kirletmekle suçlamıştı.
Amazon yağmur ormanları
Güney Amerika'da yaklaşık beş buçuk milyon kilometrekarelik bir alanı kaplıyor.
Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülkenin sınırları içerisinde bulunan ormanların yüzde 60'ı Brezilya, yüzde 13'ü Peru sınırları içerisinde.
Amazon ormanları dünyada kalan yağmur ormanlarının yarısından fazlasını oluşturur ve dünyanın en büyük ormanıdır.
İçerisinde 40 bin ağaç çeşidi, 2 bin kuş çeşidi ve memeli hayvan, 2 bin 200 balık çeşidi ile 128 bin 843 çeşit omurgasız hayvan bulunur ve bu nedenle dünya üzerinde en fazla türe sahip olan orman.
Amazon ormanları dünyadaki su kaynaklarının yüzde 20'sini oluşturuyor. Dünya'nın oksijeninin yüzde 20'si Amazon ormanlarında üretiliyor. (TP)