Amazon'dan Hasankeyf'e uzanan bir belgesel: Damocracy.
Dam, İngilizce baraj demek, "Damocracy" de en iyi yönetim biçimi olduğu iddia edilen demokrasiye gönderme yapıyor.
Kanadalı yönetmen Todd Southgate, dünyanın en çok tartışılan iki baraj projesi olan Brezilya'daki Belo Monte ve Türkiye'deki Ilısu'yu konu alan bir belgesel hazırladı.
Belgeselin fragmanında, Brezilyalı bir yerli "Kalkınmaya engel olduğumuzu düşünüyorlar; oysa kültürümüzü korumaya çalışıyoruz" derken Hasankeyf'ten bir yerli "Bu bir cinayet" diyor.
Dicle'den Xingu'ya temiz enerji bahanesi
Belgesel, Dicle ve Xingu (Şingu) nehirlerinin beslediği topraklarda binlerce yıldır varlığını koruyan yerel halkların, kültürlerin ve yaban hayatının barajlarla nasıl yok edileceğini gözler önüne seriyor.
Ayrıca, gezegenin akciğerleri olan Amazon'u ve medeniyetlerin beşiği olan Mezopotamya'yı yok edecek barajların "temiz" enerji adı altında iklim değişikliğine çözüm olarak sunulmasını da eleştiriyor.
bianet'e konuşan belgeselin yapımcısı Doğa Derneği'nden Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, belgesel fikrinin sivil toplum örgütlerinin Birleşmiş Milletler'in (BM) Rio 20 Zirvesi'ne alternatif olarak yaptıkları iklim zirvesinde ortaya çıktığını söyledi.
Zirvede ortaya çıkan "Damokrasi" hareketimin iklim değişikliği kisvesi altında büyük barajların temiz ve yenilenebilir olarak gösterilmesini kırmak için başlatıldığını, belgesel fikrinin de bu hareketin ilk ürünü olduğunu belirtti.
Belgeselin yönetmeni Southgate, ilk yolculuğunu Brezilya'nın Amazon ormanlarına, yerli kabilelerin yaşadığı bölgelere yaptı. Oradan Türkiye'ye gelerek Hasankeyf başta olmak üzere Mezopotamya'nın ovaları ve derin vadilerine giderek yaşamları baraj projeleriyle tehdit altında olan ve bu barajlara karşı mücadele veren yerel halklarla, bunun bunun yanı sıra sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve avukatlarla görüştü.
Damocracy belgeseli, Şubat 2013'de gösterime girecek. (NV)