Fotoğraf:İngiltere'de "Biz robot değiliz" sloganıyla Amazon'u protesto eden işçiler/https://www.gizmodo.com.au/
Dünyanın 40 ülkesinde binlerce Amazon depo çalışanı, yılın en yoğun çevrimiçi alışveriş için günlerinden "Kara Cuma"da protesto ve grevlere hazırlanıyor.
ABD, İngiltere, Hindistan, Japonya, Avustralya, Güney Afrika ve tüm Avrupa'da çalışanlar, dünyanın en zengin kişilerinden Jeff Bezos'un sahibi olduğu, 2021'de 131 milyar 19 milyon dolarlık geliriyle en büyük çevrimiçi perakende satış şirketi Amazon'dan artan hayat pahalılığı karşısında ücretlerinin yükseltilmesini ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyorlar. Kampanyanın koordinasyonu, çevre ve sivil toplum gruplarının desteğiyle uluslararası bir sendikalar koalisyonunca yürütülüyor.
Sendikalar: "Amazon'un işçilerle
masaya oturma zamanı..."
ABD'de "Kara Cuma ucuzluğu"na hücum Neden "Kara Cuma"? "Kara Cuma", Amerika Birleşik Devletleri'nde gündelik dilde Şükran Günü'nden sonraki Cuma günü için kullanılan bir deyim. Amerika Birleşik Devletleri'nde geleneksel olarak Noel alışveriş sezonunun başlangıcını işaret eden kasım sonunda birçok perakende satış mağazası ürünlerini büyük reklamlarla ve indirimli fiyatlarla satışa sunar. Bu dönemin başlangıcı kabul edilen kasımın son cuması mağazalar sabah çok erken, bazen gece yarısı hatta Şükran Günü sona ermeden açılır. Bazı mağazaların satışları "Siber Pazartesi" denilen sonraki hafta başına kadar veya "Siber Hafta" denilen o hafta boyunca sürer. "Kara Cuma" deyimi, tüccarların zararlarının kırmızıyla, kârlarının karayla yazıldığı eski defter tutma usullerine göre, Şükran Günü tatili sonrasında satışlar artınca zararla geçen günlerden sonra deftere karayla yazılan ilk kârın, işlerin artık açılmasından duyulan sevincin nişanesi olmasıyla ilgilidir. Özetle "Kara Cuma" aslında alıcıların değil satıcıların bayram ettiği bir gündür. |
Bloomberg'ün haberine göre, kampanyanın organizatörlerinden UNI Global Union genel sekreteri Christy Hoffman, "Teknoloji devinin korkunç ve güvencesiz operasyonlarına derhal son vermesinin, yasalara saygı duymasının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen işçilerle müzakereye oturmasının zamanı geldi" diyor.
Bazı işletmelerinde işçilere yönelik haksızlıkların yanı sıra emekçilerin aktivizmini ve sendikalaşmalarına yönelik önleyici uygulamalrdan dolayı hakkındaki şikayetler giderek artan e-ticaret devinin başı uzun süredir işçilerle dertte. Bu yıl başlarında, New York, Staten Island'daki bir depodaki işçilerin, yeni kurulan sendikaya katılmaktan yana oy kullanmaları bu süreçte bir dönüm noktası oldu.
TIKLAYIN-İşçiler Amazon'a sendikayı kabul ettirdiler
Amazon: "Rekabet edebilir ücretler..."
Amazon sözcüsü David Nieberg ise "Her alanda mükemmel olmasak da, Amazon'un bu önemli konularda ne yaptığına nesnel bir gözle bakarsanız, rolümüzü ve etkimizi çok ciddiye aldığımızı göreceksiniz" dedi.
Şirketin 2040 yılına kadar net sıfır sera gazı salımına ulaşmayı hedeflediğini ve "rekabet edebilir ücretler ve büyük faydalar sunmaya devam ettiğini" söyleyen Nieberg, "çalışanlarımızı güvende ve sağlıklı tutmak için yeni yollar ortaya çıkardık[larını]" iddia etti.
Avrupa'da başı Ver.di ve CGT çekiyor
Fransa'daki ve Almanya'daki iki büyük sendika konfederasyonu -CGT ve Ver.di- 18 büyük depodaki eşgüdümlü grevlerle kilit Avrupa pazarlarında sevkiyatı kesintiye uğratmayı amaçlayan bu kolektif eylemin başın ı çekiyorlar.
Ver.di'nin Almanya'daki Amazon komitesinin başkanı Monika di Silvestre, işçilerin özellikle üretkenliklerinin bilgisayarlarca sıkı sıkıya izlenme biçiminden, hedeflerin, örneğin saat başına işlemeleri gereken paket sayısının algoritmalarca belirlenmesinden rahatsız olduklarını söyledi.
di Silvestre "İşçiler bu algoritmalarla çok fazla baskı altında kalıyor" dedi. "Algoritmalar, işçilerin daha yaşlı ya da engelli olup olmadığına bakmıyor. İşçilerin geceleri sadece verimlilik istatistiklerini düşünmekten uykuları kaçıyor.
Ver.di yöneticisi Avrupalı politikacıları AB genelinde işçi haklarını güçlendirmeye çağırdı. "Hala, Avrupa çapında grev yapma hakkına sahip değiliz" dedi.
İngiltere'de saat ücretlerinde
yüzde 50 artış talebi
İngiltere'de, Genel-İş Sendikası'na (GMB) bağlı işçiler, Coventry de dahil birçok deponun dışında protestolar planladılar.
Kıdemli GMB örgütçüsü Amanda Gearing, "Coventry'deki Amazon işçileri fazla çalışıyor, düşük ücret alıyor ve yeterince kazanmıyorlar" dedi ve "yüzlerce işçi"nin saatte 10.50 pound (£) olan ücretlerinin 15 £ 'a yükselmesi talebiyle toplanacaklarını sözlerine ekledi.
Amazon vardiya sırasında toplantılara katılmayı planlayanları geçen ay İngiltere'deki depo işçileri için açıkladığı 500 poundluk ikramiyenin ikinci yarısını ödememekle tehdit ediyor. Son ödemenin, personelin 22 Kasım ve 24 Aralık arasında "gerekçesiz devamsızlık" yapmamasına bağlı olduğunu hatırlatıyor. GMB, ödemeleri devamsızlıkla ilişkilendirmenin, grevi kırmaya yönelik yasa dışı bir müdahale olduğunu söylüyor.
ABD'de protestolar ve mitingler
ABD'de etkinlikler 10'u aşkın kentte ve Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un bir apartman dairesinin olduğu New York'taki 5. Cadde'deki sitenin dışında gerçekleşecek. Hindistan'da da çok sayıda miting planlanırken, Japonya'da son zamanlarda kurulan bir sendikanın üyeleri, Amazon'un Tokyo'daki ulusal merkezi önünde protesto gösterisi düzenleyecek. Bangladeş'de, Amazon'un tedarik zincirinde çalışan hazır giyim işçileri Dakka ve Çitagong'da yürüyüş yapacaklar.
Amazonun toplumsal
ve ekolojik ayak izleri
Gösterilerin bir bölümü Amazon'un ekolojik ve toplumsal ayak izine odaklanacak. Örneğin İrlanda'nın başkentinde yapımı planlanan iki yeni veri merkezinin yapımını durdurmak amacıyla şirketin Dublin ofislerinin dışında toplanılacak. Güney Afrika'da protestocular, Amazon'un Cape Town'daki yerli halkın kutsallığına inandığı topraklarda kurulmakta olan yeni ofis binalarının yakınında bir araya gelecek.
Kimi sendikalar, Amazon'un Noel sezonunun her zaman olduğunca yoğun geçmeyebileceği yönündeki uyarısına işaret ederek ekonomik havadan duydukları kaygıları dile getirdiler. Şirketin 10 bin çalışanı işten çıkarma kararı da ücret görüşmelerini daha zorlaştıracak.
Fransa'daki CFE-CGC sendikası delegesi Laurent Cretin, şirketin bu Noel sezonunda Chalon-sur-Saône'daki bir depoda COVID salgını öncesi bin olan işçi sayısını 880'e düşüreceğini açıkladı.
"Öngörüler harika değil, COVID sonrası dalgalanmayla geçen yıl olduğunca iyi olacağımızdan emin değiliz" dedi.
(AEK)