Amasya Suluova Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın hazırladığı "Pembe Yakalı Melekler Projesi", Avrupa Birliği'nin (AB) Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı'na kabul edildi. Suluova Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Proje Koordinatörü Sefer Demir, "Proje ile Sosyal bakım sigortasının gerekliliği konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz" dedi.
Proje kapsamında eğitim görecek 60 kadın, evlerde, okullarda ve kreşlerde sertifikalı çocuk bakıcılığı yapabilecekler.
Proje, çocuk bakımı için çalışma hayatından kopan ya da mesleki yeterliliği olmadığından çalışma hayatına dahil olamayan kadınların istihdam sorununun çözümüne katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Projeden, Suluova'da yaşayan 18-50 yaş arası, İŞKUR'a kayıtlı ve herhangi bir işi olmayan 60 kadın yararlanabilecek. 12 ay sürecek olan projede, iki aylık hazırlık döneminin ardından eğitimler başlayacak. Kursiyerlere eğitim dönemi boyunca günlük 8 avro cep harçlığı verilecek.
Katılımcılara mesleki eğitimin yanı sıra çocuk gelişimi, çocuk hakları, kadın hakları, cinsiyet ayrımcılığı konularında da eğitim verilecek. Ayrıca kadın hakları, çocuk hakları, yaşam alanları, çocuk bakımının önemi ve çocuk bakım hizmetleri ile ilgili farkındalık yaratmak için faaliyetler yürütülecek.
Kamu kurumları, belediyeler ve özel sektörün mimari ve çevre konularında çocuklara ve dezavantajlı gruplara yönelik hassasiyetlerin artırılması, dezavantajlı gruplara yönelik sosyal dışlamanın ortadan kaldırılarak onlara yaşam alanları oluşturulması da projenin hedefleri arasında.
"Sosyal Bakım Sigortası gerekli"
Suluova Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Proje Koordinatörü Sefer Demir, proje ile kadınların meslek sahibi olmalarını, kadın sorunlarını gündeme getirmeye ve cinsiyet ayrımcılığının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi:
"Çalışan kadınların büyük bir çoğunluğu, kreş ve bakım hizmetlerini maaşlarıyla karşılayamadıkları için doğum yaptıktan sonra çalışma hayatından kopuyor. Bu sorunun çözümüne katkıda bulunabilmek için doğum yapan kadınların çocuklarının bakım ücretlerinin, aile ve sosyal yardım sigorta kolundan karşılanması gerekiyor.
Sosyal bakım sigortasının gerekliliği konusunda farkındalık yaratmak ve kamuoyu yaratmak istiyoruz. Bu sigorta kolu, kadınların küçük çocuklarının, yaşlıların ve hastaların bakımları için işten ayrılmalarını önleyecek. Aynı zamanda sertifikalı kadın bakıcıların, bu işi sosyal güvenceye sahip bir meslek olarak yapmalarının önü açılacak." (BB)