"Dosyamızda feminist politikanın en kritik tartışma konularından biri olan ile ilgili kavram-yaklaşım tartışmasına değindiğimiz gibi, öncelikle bu pazarda çalışan kadınların ve LGBTT bireylerin sorunlarına dikkat çekiyoruz ve örgütlenmeleri hakkında bilgi veriyoruz."
Üç aylık feminist dergi Amargi'nin 12. sayısının dosya konusu seks işçiliği. Kapağında kullandığı kırmızı şemsiyelerle seks işçilerinin sendikalaşma süreçlerine selam eden derginin giriş yazısında dosya konusu olarak seks işçiliğini seçmelerini şu sözlerle açıklıyorlar:
"Amaçlarının bu önemli mücadele alanını, feminist politikanın gündemine taşımak, dayanışmayı geliştirmek..."
Kırmızı Şemsiye'den Orospu Hareketi'ne
12. sayısıyla birlikte üçüncü yaşını da kutlayan Amargi'nin "Hayatın kadınları" başlıklı dosyası Beyoğlu Katip Çelebi mahallesi muhtar adayı Belgin Çelik'in seks işçisi transseksüel kadınlarla yaptığı söyleşilerle açılıyor. Aslıcan Kalfa "Seks işçiliğine yönelik feminist yaklaşımlar" başlıklı yazısıyla tartışmaya "içeriden" bir gözle katılıyor.
Aslı Zengin fuhuş ve fuhuş yasasının etkilerini analiz ederken Eylem Çağdaş yazısında "Seks işçiliğinden önce seks işçilerinin haklarını konuşmalıyız" diyor.
Seks İşçilerinin örgütlenme mücadelesini anlatan Buse Kılıçkaya kavrama LGBTT hareketinin gözüyle bakıyor ve seks işçilerinin neden örgütlenmesini pratik sebeplerle açıklıyor.
Seks işçilerinin şiddetle mücadelenin ötekileri olarak tanımlayan Zehra Tosun'un yazısının yanı sıra dosyada avukat Senem Doğanoğlu'yla yapılmış söyleşi, Franziska Zeitler ve Selam Scheele'nin araştırmaları, Zeitler'in Almanya'daki Orospu Hareketi'nden (Hurenbewegung) Miriam Meyer ve Julia Störmer'le yaptığı söyleşi de yer alıyor.
Bekaret, yerel siyaset, ekonomik kriz...
Dosyanın diğer yazıları Petra Östergen'in İsveç fuhuş politikasına yönelik eleştiri yazısı ve Avrupa Seks İşçileri Bildirgesi.
Türkiye'den ve dünyadan kadın haberlerinin de yer aldığı dergide yer alan diğer yazarlar ve yazıları şöyle:
Zeynep Direk "Feminist Kuramın Soruları", Gülnur Elçik "Feminist diye biri", Yelda Yücel "Küresel kriz, sonrası ve toplumsal hareketler üzerine", Pınar Selek "Oyunun adı: Patates gazisi", Senem Donatan "İTÜ'de taciz var!", Hatice Meryem "Sembolik ya da gerçek fiyakalı birkaç öneri", Aksu Bora "Bekaretin 'el değmemiş' tarihi", Nazlı Ökten "Masumiyet Müzesi ya da burjuvazinin kanı" ve Doğuş Derya "Kıbrıslı Türk kadın hareketine dair".
"Yaşamak en önemli akademik faaliyettir" diyen 88 sayfalık Amargi'yi kitapevlerinden ve Amargi Feminist Kitapevi'nden 7 TL'^ye satın alabilirsiniz. (BÇ)
Amargi Feminist Dergi'ye abone olmak için:
Yapı Kredi Bankası Galatasaray Şubesi Hesap No: 70453504 ya da, Posta Çeki Hesap No: 5682286
Abone ücreti: 30 TL