Amargi Kadın Kooperatifi hazırladığı "Tecavüzle Mücadele Rehberini" bir basın toplantısıyla tanıttı.
Tecavüze uğrayan kadınların neler yapmaları gerektiğini söyleyen rehber kadınlara “haklarımızı bilelim, öğrendiklerimizi başka kadınlarla paylaşalım ve çözüm için birlikte mücadele edelim” diyor.
“Tecavüz kadına yönelik cinsel şiddet biçimlerinden yalnızca birisidir. 15 aylıktan 82 yaşına kadar tüm kadınlar, evde sevgilileri, kocaları ve akrabaları; işyerinde patronları ve çalışma arkadaşları; okulda öğretmenleri ve yaşıtları tarafından tecavüze uğrayabilir.”
Zeynep Tanbay, Ayşegül Devecioğlu, Fatma Gül Berktay, Serap Güre, Leman Yurtsever, Lis Amado, Belgin Çelik ve Mehmet Ali Alabora’nın da katıldığı toplantıda konuşan avukat Yasemin Öz “kadın hareketinin mücadelesi sayesinde, tecavüz konusunda çeşitli yasal düzenlemeler yapıldı. ancak kadına yönelik cinsel saldırı ve tecavüz artarak devam ediyor” dedi.
Basın toplantısında medyaya seslenen sosyolog Pınar Selek medyaya seslendi.
Tecavüze uğrayan kadınları ikinci kez mağdur etmemek için kullanılan ifadelere ve bilgilere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Selek “bu rehberin kadınlara 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü hediyesi” olduğunu söyledi.
Tecavüze uğrayan bir kadın ne yapmalıdır?
- Eğer bakireyse, ilk yedi gün içinde fiziksel rapor almak için hekime başvurmalıdır
- Bakire değilse, olay sonrası kesinlikle yıkanmadan ilk 48 saat içinde fiizksel rapor için Savcılık ve Adli Tıp Kurumu’na (ATK) başvurmalıdır. Savcılığa başvurmanız halinde savcılık sizi ATK’ye sevk edip durumu rapor altına alacaktır.
- Tecavüzcüye ait herhangi bir izi (tırnak parçası, kan örneği, saç kılı vb.) yok etmeden derhal savcılığa bildirmelidir.
- Tecavüz sırasında giyilen kıyafet ve iç çamaşırlarda yapılacak araştırmada önemli olup, kıyafetler de hiçbir şekilde yıkanmadan savcılığa bildirilmelidir.
- İmkanı varsa derhal bir avukata, kadın kurumuna veya insan hakları kurumuna başvurarak hukuki takip başlatmalı, suç duyurusunda bulunmalıdır.
- Belli bir süre geçtikten sonra yaşadıklarını açıklamaya karar verirse, ispatlayamam kaygısına kapılmamalıdır. Yaşanan mağduriyetin, “psikolojik rapor” ile de tespiti mümkündür. Hastanelerden alınacak psikolojik rapor yaşanan travmayı ispat için yeterlidir.
- Suç duyurusunda bulunan kadın, eğer tecavüzü hakkında dava açılırsa, davayı mümkünse bir avukatlar aracılığıyla takip etmelidir.
- Türkiye’de iç hukuk yolları olumsuz şekilde kapanırsa, mutlaka Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmalıdır.
Selek rehberin mahallelerde ev ev dolaşılarak kadınlara dağıtılacağını söyledi.
Basın toplantısında Kaymakamlığın Mor Çatı’ya ödeneği kesmesi ve Garajistanbul’da bu hafta sergilenecek “Namus Oyunları” hakkında bilgi verildi.
Kadınlar yarın saat 19.30’da kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Taksim Tramvay Durağında buluşarak İstiklal Caddesi’nde yürüyüş düzenleyecekler. (BÇ)
* Amargi'nin "Tecavüzle Mücadele Rehberi"ni indirmek için tıklayınız.