Askeri liselerde yabancı dil ağırlıklı eğitim yapılmasına rağmen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Türkçenin dışında, bazı etnik grupların kendi dillerini öğrenmek istemelerini kabul etmek ve bu isteğe saygı göstermek farklı bir durum; bu dillerde eğitim ve öğretim yapılmasını kabul etmekse, çok başka bir durumu ifade eder" diyor.
Kara Harp Okulu öğrencilerine yeni öğretim yılı için açılış konuşması yapan Başbuğ, "bazı etnik" grupların anadillerinde eğitim görme hakkıyla ilgili görüşlerini belirterek Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) sivil anayasa taslağı üzerinden yürüyen tartışmalara dahil oldu.
Harp okullarında "yabancı dil ağırlıklı" eğitim
Halbuki askeri okulların müfredatı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) resmi sitesine göre ağırlıklı yabancı dil eğitimine dayanıyor.
"Askeri Liseler, Hazırlık Sınıfıyla beraber dört senedir ve yabancı dil ağırlıklı eğitim verir. Müfredat programı Milli Eğitim Bakanlığıyla uyumludur. Öğrenciler yatılı olarak eğitim görmekte, iaşe ve ibateleri devlet tarafından karşılanır."
Söz gelimi Maltepe Askeri Lisesi'nde 9. sınıfta öğrenciler haftada 14 saat İngilizce dersi alıyor. Bu sayı 10 ve 11. sınıflarda dokuz, 12. sınıfta yedi saate düşüyor.
Oysa aynı lisede Türk Edebiyatı, Dil ve Anlatım derslerine haftada beş saat ayrılıyor. Bu sayı ilk üç sınıfında beş olarak kalırken, son sınıfta ders saati altıya çıkıyor.
TSK resmi sitesinde Harp Okullarının eğitim öğretim hedefi de şöyle anlatılıyor:
"Bilgi Çağının sosyal, kültürel, teknolojik ve akademik koşullarına adapte olabilecek nitelikte, hukuk bilinci gelişmiş, insan hak ve hürriyetlerine saygılı, en az bir, mümkün olduğu takdirde iki yabancı dil bilen ve çeşitli dallarda mühendislik formasyonu almış subay adaylarının yetiştirilmesini sağlamaktır."
Anadolu Liseleri ve düz liselerde yabancı dil
2005 yılında yenilenen ortaöğretim müfredatında da öğrencileri yabancı dil eğitiminden bıktırmadan dengeli ders saati dağılımı sağlanarak arttırılması hedefleniyor.
"Lisenin ilk yılında haftada 4 saat yabancı dil dersi görecek öğrenciler istemeleri halinde lisenin iki, üç ve 4. sınıflarında seçmeli olan iki saat 'Takviyeli yabancı dil' dersini alabilecekler. Anadolu liselerinde de hazırlık sınıflarının kaldırılmasıyla yabancı dil öğreniminin dört yıla yayılarak verilmesi planlanıyor. Öğrenciler, Anadolu liselerinin ilk yılında sekiz saat zorunlu yabancı dil dersi görecek."
"Anadilde eğitim insan hakkıdır"
Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin yayımladığı Avrupa Birliği Sürecinde Dil Hakları isimli kitapta Pulat Tacar anadili tanımlıyor.
"Anadil bireyin içinde doğup büyüdüğü aile ya da toplum çerçevesinde ilk öğrendiği dildir. Anadil insanın bilinçaltına inen, kimliğinin temel taşı sayılan ve bireylerin toplumla en güçlü bağlarını oluşturan öğedir."
Tacar makalesinde asimilasyonla entegrasyonun farkına da değiniyor.
"Modern öncesi dönemi yaşayan ülkelerin birinci önceliği devleti kurmak ve korumaktır. Bu ülkelerin yöneticileri merkezi devleti güçlendiremezlerse parçalanacaklarına inandıklarından ülke içindeki etnik, dilsel, dinsel çeşitlilik ya da farklılıkları ülkenin birlik ve bütünlüğüne karşı tehdit olarak değerlendirirler. Asimilasyon kültürel çeşitliliği doğrudan ya da dolaylı baskılarla eritmeyi amaçlar."
Entegrasyonsa aynı makalede "bir başka grupla toplumsal bir birlik yaratmak, üst kimlik kazanmak için bir araya gelmek" olarak tanımlanıyor. (GG/NZ)