Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi’nce Ekim-2008’de ilk kez düzenlenen Alzheimer (ALZ) Hastaları ve Yakınları Eğitim Kampına sosyal hizmet uzmanı/danışman olarak katılmıştım. Hastalardan, yakınlarından, diğer danışmanlardan çok şey öğrenmiş, dahası bir ‘düş’e dahil olmuştum.
Dernek yönetimi ile gönüllüleri, hastalar için Gündüzlü Bakım Merkezi (GBM)ve akabinde de Yaşlı Yaşam Merkezi inşaatı yapmayı düşlüyordu.
Düşün gerçeğe dönüşümünü; bazen yerinde görerek, bazen yazılı-sözlü görüşmeler yaparak, çoğu kez de sosyal medyadaki görsellere bakarak heyecanla ve kıvançla izledim.
Ve 2 Ekim'de ALZ. Derneği Mersin Şubesi Yaşlı Yaşam Merkezi törenle açıldı.
Şube Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge yaptığı konuşmada; kurdukları düşün gerçekleşme öyküsünü daha doğrusu bir inancın, birlikte başarmanın öyküsünü anlattı.
Her satırı çok önemli olan bu öykünün bazı satırbaşlarını paylaşmak istiyorum, aşağıda. Öykü imrenilesi ve örnek alınası bence. Hatta benzer düşler için yola çıkacaklar için de yol haritası niteliğinde.
*****
Mersin’deki ALZ. hastaları için Yaşlı Yaşam Merkezi kurmayı düşledik. Değişik ülke örneklerini inceledik. Düşümüz ile kentimizin sosyo-ekonomik ve kültürel özelliklerinin örtüşen noktalarını saptadık.
Projemize inanan Yenişehir Belediye Başkanı’nın gösterdiği arsa, İçişleri Bakanlığınca şubemize tahsis edildi. Aşkın Hızman, mimari projeyi bila bedel çizdi. CEFIC International’den gelen bağış dışında paramız yoktu. Mersinlilerin projeye destek olacağına inanan yönetim kurulumuzun Mayıs-2013’te ihale ettiği kaba inşaat, 6 ayda tamamlandı.
Müteahhitin parası, bağış karşılığı sattığımız oda isimleri sayesinde ödendi. İnşaat uygulama projesini mimar Hayriye Düzova bila bedel üstlendi. Statik, mekanik, elektrik ve yangın projelerini de gönüllü mühendisler yüklendi. Ustabaşı Alaaddin Oğhan, her dem inşaatın başındaydı.
MTSO-EKAV’ın kurumsal desteğiyle iş adamları bağış yaptı. Ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsası kurumsal bağış yaptı. Kişi, aile, şirket ve gruplardan nakit desteği aldık. Tuğla, kireç, kum, boya, yangın söndürme ve iklimlendirme ekipmanları, aydınlatma paneli, data ve elektrik kablosu, dış cephe alüminyumu, kapı, hemşire uyarı sistemi, vitrifiye, hasta yatağı, ocak, buzdolabı, televizyon, mobilya, hasta lifti, tekstil ürünleri, dolap vb. gibi ayni destek aldık. Hatta Web sayfası tasarımı ve bilgisayar programı, organizasyon, ses sistemi, ikram, illaki artezyen kuyusu açma vb. gibi hizmet bağışı desteği de aldık. Şehrin kilit noktalarına konulan kumbaralarda 50 bin TL. toplandı.
500 TL. karşılığı satılan –temsili- tuğlalar sayesinde her yaştan ve gelir düzeyinden, her dünya görüşünden 900’ü aşkın destekçimiz oldu. Gönüllülerimiz, ürettikleri ürünleri fuar, kermes ve festivallerde sattı. Altın günlerinde, beş çaylarında bağış topladılar.
Piri Reis ve Mezitli Lions kulüpleri aracılığıyla LCIF’e sunulan ve onaylanan projemiz sayesinde, merkezin mutfak ve çamaşırhanesi yapıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi toplamda 1 milyon 250 bin TL. yi bulan ayni destek verdi. Mezitli Belediyesi ile Yenişehir Belediyesi hep yanımızda oldu. Veranda, hobi seraları, tarhları ile bahçemiz yaşanılası bir alan oldu, sayelerinde. TEDAŞ, trafomuzu vaktinde yaparak, inşaat sürecimizi hızlandırdı.
İnşaata destek için defile düzenleyen, oyun sergileyen, tablo bağışlayan, kitap yazan ya da kitaplarını bağışlayanlar oldu. Dernek bünyesindeki TSM korosu; hasta ve yakınlarının duygusal yükünü azalttığı gibi maddi katkı da sağladı. Hasta yakınları psikoterapi grubu da maddi destek verdi. Genel Merkezimiz hep yanımızdaydı. Bazı sivil toplum kuruluşları da projemize dahil oldu. Okullar, çocuklar ve gençler hazırladıkların değişik projelerle bizi destekledi.
Yine bağışlarla iki müzemiz olacak. Mustafa Çil-Cem Bücüge-Mersin Rotary Kulübü işbirliğiyle “Yaşam Müzesi” kuruyoruz. Yıldırım Mayruk-Barbaros Şansal desteğiyle “Behiye Aksoy Müzesi” açıyoruz. Akvaryum alanı da bağışla yapıldı.
İnşaat sürecindeki tüm alımlar, etkin piyasa araştırmasıyla yapıldı. Kalite ve işçilikten ödün vermeden –olası- minimum maliyeti yakaladık. Dernekler Masası nezdindeki hesap aracılığıyla topladığımız yardımlar için yapılan denetimlerden hep aklanarak çıktık.
İnancımızı, samimiyet ve gayretimizi gören kurum ve kuruluşlardan, sivil toplum kuruluşlarından ve sosyal medya aracılığıyla inşaatı takip eden halkımızdan gördüğümüz destek, şevkimizi arttırdı. İvedilikle inşaatı bitirip, büyüklerimize hizmet vermeye odaklandık.
ALZ. hastalarını ötekileştiren değil, birleştiren ve yaşanası bir mekân düşlemiştik. Düşümüz gerçekleşti. Gönül desteğinizle, proje bazlı maddi desteğinizle bizi yüreklendirmeye devam edin ki birlikte başka güzellikler yaratalım.
*****
Mersin Yaşlı Yaşam Merkezinin açılış töreninde herkes çok heyecanlıydı, duygusaldı, keyifliydi, mutluydu.
Dernek yönetiminden Necla Bal’ın yaptığı konuşma –galiba- hepimizin yüreğinden geçenlere tercüman oldu.
“(Özetle) Beşinci Alzheimer Eğitim Kampımızda eğitim veren bir uzman doktorla, merkez inşaatını gezdikten sonra yaptığımız özel sohbet esnasında söylediklerini aktarmak istiyorum. ‘Rahmetli Prof. Dr. Türkan Saylan'ın Lepra Hastanesini kurmakta olduğu yıllarda ve sonrasında doktor olarak birlikte çalıştım. Henüz inşaatı süren hastaneyi gezdirirken, büyük heyecanla anlattıklarına tanık oldum. Bugün, Yaşlı Yaşam Merkezi inşaatını gezerken Sevgili Aynur Hoca'nın yapılanları ve yapılacakları anlatırken ki heyecan ve inancı, beni o günlere götürdü. Bu yapının mükemmel şekilde tamamlanacağına inanıyorum.’ Haklıydı. Aynur Hocamın tarifi imkansız enerjisinin etrafında toplanan sayısız insan bu binayı tuğla tuğla ördü.“
*****
Sevgili okuyucu; bir düşü gerçekleştirmek çok güç. Gerçekleştirilen bir düşü de yazmak kolay değilmiş meğer. Yolunuz Mersin’e düşerse gidin görün Alzheimer hastalarını ötekileştirmeyen bu mekanı. Sohbet edin Yaşlı Yaşam Merkezinde görev yapan personelle. Tanışın Mersin Alzheimer Ailesinin –güzelim- gönüllüleriyle -ve boş zamanını yakalayabilirseniz eğer- Aynur Hocayla.
******
Sevgili Mersin Alzheimer Ailesi; enerjiniz, aşkınız daim olsun! Bilin ki; en çok sizin gönlünüzü seviyorum. Sevgili okuyucu; unutsanız da, unutulmayacağınız sağlıklı günleriniz olsun! (ŞD/NV)