*Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen, "Afet Diplomasisi: Dirençli Bir Dünya İçin Uluslararası Dayanışmayı Yeniden Kurgulamak" paneline video mesaj gönderdi.
Konuşmasına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek başlayan Altun, Türkiye'nin 6 Şubat'ta çok büyük bir felaket yaşadığını anımsattı. Kısa bir süre içerisinde çok yıkıcı iki depremin meydana gelmesi ve bunları takip eden artçı depremlerin, devasa bir alanda yaşayan 14 milyonun üzerinde vatandaşı etkilediğini belirten Altun, çok geniş bir etki alanı olan bu depremler sonucunda, 11 ilin 62 ilçesinde ağır yıkım ve can kaybı yaşandığını anlattı.
Depremlerde 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Altun, başta arama-kurtarma görevlileri olmak üzere, bölgede faaliyet gösteren tüm vatandaşlara, Türkiye'ye destek olan ülkelerin liderlerine ve halklarına teşekkür etti.
"Türkiye, dezenformasyona en çok maruz kalan ülke"
Uluslararası dayanışma kadar önemli bir diğer konunun da "dezenformasyon ve dezenformasyonun yıkıcı etkileri" olduğuna dikkat çeken Altun, "Biz yaşadığımız felakette bir kez daha gördük ki yalan haber yayan şer odaklarını hiçbir şey durdurmuyor" diye konuştu.
Fahrettin Altun, sözlerinin devamında şunları kaydetti:
Biz, canlarımızı kurtarmaya, yaraları sarmaya çalışırken maalesef yalan haber ve yanlış bilginin dolaşıma sokulmasıyla mücadele etmek durumunda kaldık. Bir taraftan yaşadığımız afet sürecinin başından bu yana yapılan dezenformasyon faaliyetleriyle mücadele ederken, diğer taraftan kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini temin ettik. Gelinen noktada dezenformasyonun yalnızca milli güvenliğe değil, doğrudan vatandaşın can ve mal güvenliğine nasıl zarar verebileceği de açıkça ortaya çıkmıştır. Türkiye, dezenformasyona en çok maruz kalan ülke olarak bunun zararlarını kararlılıkla dile getirmektedir. Bilinmeli ki bu sadece Türkiye'nin değil, tüm ülkelerin, uluslararası toplumun sorunudur. Yalan ve yanlış bilginin üretilmesi ve yayılması konusunda tüm ülkeleri sorumluluk duygusuyla birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. Felaket dönemlerini kargaşa ortamına çeviren dezenformasyon gerçeğiyle uluslararası bir kararlılıkla mücadele etmek zorundayız.
Altun ayrıca, "kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi" ve "hem yerli hem de yabancı basın mensuplarının bölgede etkili ve doğru habercilik yapabilmesi" için ilk günden bu yana gayret gösterdiklerini, bu kapsamda gazetecilere gerekli teknik imkanı sağladıklarını, sahada personel bulundurduklarını, yabancı gazetecilerin akreditasyon faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini söyledi.
(VC)