Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter'ın 7 bin 340 hesabı “manipülasyon yaptıkları” gerekçesiyle kapatmasına tepki gösterdi.
Twitter'ın kararını “skandal” olarak yorumlayan Altun, söz konusu hesapların tek bir merkezden yönetildiği iddiasının da “gerçek dışı olduğunu söyledi.
Altun’un konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklama şöyle:
“Twitter adlı sosyal medya platformu bu gece yarısı yaptığı bir açıklamayla Türkiye’de 7 binden fazla hesabın kapatıldığını duyurmuştur. Twitter’ın yaptığı açıklamada kapatılan hesapların Sayın Cumhurbaşkanımıza destek amacıyla açılan ‘sahte’ hesaplar olduğu ve bu hesapların tek bir merkezden yönetildiği iddiası gerçek dışıdır.
“Hesapların kapatılması kararına dayanak olarak öne sürülen birtakım dokümanların da bilimsellikten uzak, taraflı ve siyasi saiklerle oluşturulduğu açıkça görülmektedir.
“Merkezi Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan bir şirketin almış olduğu kararı, ideolojik yaklaşımlarını bilimsel veri olarak pazarlamaya kalkışan birtakım eşhas tarafından hazırlanmış raporla meşrulaştırma çabası tarihi bir skandaldır.
“Tek bir teknik kanıt sunulmaksızın, tamamen varsayımlardan hareketle, ilgili-ilgisiz birçok sosyal medya hesabını aynı potada eritme amacı taşıdığı açık olan bu adımın atılması, yine somut dayanaktan yoksun şekilde Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ve bir siyasi hareketin zan altında bırakılması kabul edilemez.
“Şeffaflık ve ifade hürriyeti kılıfına saklanmış bu ceberut yaklaşım bir kez daha göstermiştir ki, Twitter bir ticari sosyal medya kuruluşu olmanın ötesinde belirli bir siyasi ve ideolojik yaklaşımı benimseyen, bu yaklaşımına uymadığını düşündüğü tüm kullanıcılara ve aktörlere çamur atmaktan çekinmeyen bir ideolojik kara propaganda makinasına dönüşmüştür.
“Çok yakın geçmişte özellikle ABD’de şahit olduğumuz tartışmalar da düşünüldüğünde, Twitter’ın siyaseten Türkiye Cumhuriyeti’ni konumlama arzusu, kuruluşun PKK ve FETÖ gibi Türkiye’ye düşman yapıların kara propaganda faaliyetlerine kol kanat germe isteği ve Türk siyasetini dizayn etme hevesi net bir şekilde görülmektedir.
“Geçmişte bu tür yollara tevessül etmiş birçok yapının nihayetinde nasıl bir akıbetle baş başa kaldığını bu şirkete hatırlatmak isteriz.
“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti hiçbir surette sahteciliğe, manipülasyona ve dezenformasyona geçit vermeyecek, ülkemizde ve tüm dünyada her zaman hakikati, hür düşünceyi ve dijital farkındalığı güçlendirmek için çalışmaya devam edecektir.”
Ne olmuştu?
Twitter, yanlış bilginin yayılmasına karşı daha etkin bir kampanya yürütme kararı çerçevesinde Türkiye, Çin ve Rusya devletleriyle bağlantılı toplam 170 bin hesabı kapattığını açıkladı.
Türkiye’de de ‘AKP’nin gençlik yapılanmasıyla’ bağlantılı olduğu belirtilen 7 bin 340 hesap kapatılırken, bu karara ilişkin ayrıntılı rapor da yayımlandı.
Gazete Duvar’ın aktardığına göre, Stanford Üniversitesi’ne bağlı Stanford İnternet Gözlemevi’nin (SIO) Türkiye’deki hesaplara ilişkin raporunda, kapatılan ‘devlet-destekli’ hesapların eş zamanlı olarak AKP lehine, CHP ve HDP aleyhine kampanyalar yürüttüğü, 2017’deki anayasa değişikliği referandumunda da başkanlık sistemine geçiş lehine organize paylaşımlarda bulunulduğu vurgulandı.
Raporda, AKP'nin 2013'teki Gezi eylemleri sırasında sosyal medya üzerinden kamuoyu düşüncesini şekillendirmesi ve muhaliflere karşı çıkması için 6 bin kişiyi işe aldığı aktarıldı.
“Siyasi Retweet Ağları ve Ele Geçirilmiş Hesaplar: Türkiye’de İktidar Partisi’nin Gençlik Kanadıyla Bağlantılı bir Twitter Üzerinden Nüfuz Sağlama Operasyonu” başlıklı raporun girişinde, özetle şu ifadeler yer alıyor:
“Twitter 11 Haziran 2020 tarihinde, Türkiye’de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) gençlik kanadına atfedilen 7 bin 340 hesabın kapatıldığını açıkladı. Twitter bu ağı Stanford İnternet Gözlemevi ile 3 Haziran’da paylaştı ve biz, genellikle Türk vatandaşlarının hedef alındığını gözlemledik.
“Atılan 37 milyon tweet’te bu ağ AKP’yi destekledi ve muhalefetteki HDP ile CHP’yi eleştirdi.
“Ağ, çok sayıda tek seferlik sahte hesapların yanı sıra bir dizi AKP yanlısı retweet ağını da kapsıyordu.
“Twitter’a göre bu ağ aynı zamanda, bir merkezden yönetilen ele geçirilmiş hesapları da içeriyordu. Bunun sonucunda, kapatılan hesaplar arasında hükümeti eleştirmekle beraber tekrar tekrar hackerlar tarafından hedef alınan hesaplar da var.”
SIO’nun ulaştığı sonuçlar
Raporda, SIO’nun ulaştığı sonuçlar şöyle özetlendi:
- Hepsi benzer isimlerle aynı gün yaratılmış çok sayıda sahte kişi bulduk. Aynı zamanda bir dizi AKP yanlısı retweet ağı gözlemledik;
- Kapatılan hesaplar arasında AKP’yi desteklemek için kullanılan ve bir merkezden yönetilen ele geçirilmiş hesaplar bulunuyor;
- Atılan tweet’ler HDP’yi eleştiriyor, onu terör ve sosyal medya hileleriyle suçluyordu. Tweet’ler aynı zamanda CHP’yi de eleştiriyordu.
- Tweet’ler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iktidarını güçlendiren 2017 anayasa referandumunu da destekliyordu.
- Tweet’ler, Türkiye’nin Suriye’deki müdahalesine iç desteği artırmak için de çalışıyordu. Aynı zamanda, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna Ekim 2019’da düzenlediği saldırıya dış meşruiyet kazandırma amaçlı İngilizce tweetler de atıldı.
(EKN)