Bergama’nın Kaplanköy, Edremitli ve Aşağıbey köylerinde yeni altın madeni ocağı açmak isteyen Koza Altın Şirketi, Çevresel Etki Değerlendirme toplantısı düzenledi.
Kaplanköy Kahvesi'nde yapılan toplantıya bini aşkın köylünün yanı sıra Koza Altın Madencilik adına SRF Danışmanlık Şirketi yetkilileri, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Elele Hareketi ve Ege Çevre ve Kültür Platformu temsilcileri katıldı.
Şirket yetkililerinin konuşmalarının ardından söz olan Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) üyesi Avukat Arif Ali Cangı, bölgede altın madeninin faaliyete geçmesi halinde binlerce hektarlık alanda bulunan kızılçam ve fıstık çamlarının yok olacağını söyledi.
Edremitli Köyü muhtarı İlhan Çakır da 3 köyün ortasına kurulacak olan altın madenin bulunduğu bölgeden her yıl 200 ton çam fıstığı ihraç edildiğine dikkat çekti.
Madenin faaliyetlerine izin verilmesiyle birlikte bu alandaki bütün fıstık ağaçlarının yok olacağını da aktaran Çakır, "Madeni bize istihdam yaratmak için açacaklarını söylüyorlar, bu yalandır. Çam fıstığı bize yeter altına ihtiyacımız yok” dedi.
Toplantıya köylülere destek vermek için katılan Dikili Belediye Başkanı Özgüven ise köylülerin ve çevrecilerin ortak mücadelesi sonucu altıncıların geri püskürtüleceğini belirtti. Toplantı sırasında toplanan 700 imza, ÇED raporu hazırlayan yetkililere iletildi. (EZÖ)